Hoe zet ik oma op pauze? (271)

Over ikjes en kleinkinderen en een vrolijk coronaliedje

Schaap header

Jokezelf is voorzitter van een Vereniging van Eigenaren en daar is tussen een drietal buren de pleuris uitgebroken, vertelde ze. Joke werd tamelijk dringend verzocht om daar een oplossing voor te vinden. “Maar dan moet ik bij die mensen langs en we mogen niet bij elkaar op bezoek. Ga ik natuurlijk wel doen, onder het respecteren van die 1,5 meter afstand, want de klager heeft in mijn optiek hartstikke gelijk en het kan niet langer doorgaan zoals het nu gaat.” Hoe dat is afgelopen horen we hopelijk nog, het is hierna immers erg stil gebleven.

Klare taal verklaarde intussen overweldigd te zijn door alles wat met corona te maken heeft en ze zeeg even hier op deze site neer. “Een intro en een ikje, commentaren, meningen, adviezen … alles raast maar door.” Fijn om hier even op adem te komen. Zo is dat, hier kan iedereen ten allen tijde even komen zijgen hoor, daar doen we het voor.

Het bezoek aan de site is sinds het begin van de crisis met ruim 30% toegenomen. Het aantal lepeltjes staat echter al weken op nul (schrijve 0). We lezen en scrollen meer, maar een tikkie lusteloos zijn we toch wel. Hoe gaat het nu met die hometrainer, die cursus Spaans, gitaar? Bedoel ik toch.

Hier ergens op een camping zit Pawi met chaperon te wachten tot ze naar de Dordogne mag

Ook Pawi lijkt tijdelijk rust te hebben gevonden, niet hier maar in een caravan in Drenthe. Ze filosofeert daar “over de B, die van Berusting over dat huis dat niet doorging in de Dordogne, en de B van Bartjes Drenthe.”

“Echte oma’s komen niet buiten!”

De ikjes gingen weer allemaal over het coronavirus en hoe de NRC-lezer en zijn kinderen en grootouders daarmee omgaan. “Echte oma’s komen niet buiten!” verklaarde een jongetje van een jaar of zeven heel beslist toen hij op de hei een oudere dame met hond ontwaarde en haar had voorgelicht over de gevaren van het buiten zijn. „Weet u wel dat u heel ziek kunt worden van corona en dood kunt gaan?” Die onverantwoordelijke oma, Marian Oomen, stuurde de anekdote naar de krant.

Lummel vertelde dat hij hier nog altijd goed geschoren, fris gewassen, lekker ruikend en convenabel gekleed zit te reageren. We hadden niet anders verwacht, hoewel we vrienden en collegaatjes hebben die er met de dag slechter gaan uitzien in hun treurige home offices, de blikken toch ietsje doffer dan vroeger, de haren wat onverzorgd, en hier een daar een puistje, pukkeltje of mee-etertje dat niet eens meer wordt opgemerkt.

Ik wens dat tijgers elke dag jarig zijn

De tweeling van 5 jaar van Barbara Smits is het goed zat, dat binnen zitten. Als mama naar buiten gaat voor boodschappen en vraagt of ze nog wensen hebben zijn dit de antwoorden: „Ik wens dat oma altijd bij ons woonde, ik wens dat ik een pinguïn had, ik wens dat het elke dag Kerstmis is, ik wens dat tijgers elke dag jarig zijn”. Wie precies wat wenste weten we niet want het is een tweeling. Maar ik denk dat we dit allemaal weleens wensen, vooral dat van die tijgers. Nu moet je elke keer op de kalender kijken.

Tja, en ook mijn eigen Coronaliedje vorderde gestaag vorige week. Op vrijdagmiddag zong kanjer Gerry Holland het deuntje in de beroemde studio van Hans Aalbers, daar waar ook André Hazes sr. en Vader Abraham en Corry van de Rekels hun dingetje ooit deden. De Nederlandse Abbey Road zeg maar. De Veerkampjes waren er vanwege coronathuiszitten toch maar niet bij, maar dat komt later in het jaar wel weer goed. Verder werd de hoes aangeleverd en het persbericht opgemaakt.

Gerry live in Alphen a/d Rijn

Gerry blies op zaterdag een verzorgingstehuis voor mensen met een beperking in Alphen a/d Rijn van de sokkel. Leuk sfeertje daar, dansen op de stoep, dansen op de straat, het ging allemaal nog net goed. Het is terug te kijken via Facebook live. En a.s. zaterdag gaat de nieuwe single dus in première, voor het eerst live gezongen in nergens anders dan … Amersfoort. We gaan aan het toestel zitten kluisteren, ik wel tenminste.

Sommige zuurazijntjes zonder eigen leven, zoals de heren van VI hebben er kritiek op dat BN’ers belangeloos bij bejaardenhuizen gaan zingen, bloemen uitdelen, opbeurende coronaliedjes zingen, maar bekijk het eens zo: een minister-president regeert, een dokter geneest, een zanger zingt. Duidelijk? Ieder doet z’n dingetje. En het is nog een “aanstekelijk liedje” ook, dat “We zijn er nu wel klaar mee”, hier thuis zetten we al het hele weekend spontaan de polonaise in als de ruwe mix uit de luidsprekers knalt.

Natuurlijk kan zo’n tekst altijd beter. Als je hem letterlijk neemt is hij, volgens De Schrijvende Rechter, zelfs “staatsondermijnend”, Gerry zingt immers “We willen naar het strand”. Maar willen we dat niet dan? Wel een grote misser is het dat het woordje “volharding” niet in de tekst voorkomt. DSR zond een prachtig couplet in, helaas was de song toen al opgenomen. Bij een eventuele release bij een volgende pandemie gaan we het lied zeker aanpassen.

Met pestilentiën geslagen
De Boze die benardt
Doch thans met moed gedragen
Door ons volk dat volhardt

Volgens het onlinewoordenboek is “pestilentiën” dus een ander woord voor de pest, weer wat geleerd. De strofe zelve is mooi te gebruiken als intermezzo, in vaktermen “brug” geheten. Volgens DSR eventueel uit te voeren door een rapper met gouden ketting en boze blik, zodat “we weten dat shit real is enzo”.

Ook Ad Hok had goede suggesties, hij wilde het virus niet uit het land maar van de planeet schoppen. “Het is maar dat je ’t weet”. Vader Abraham en Corry van de Rekels zouden dit niet beter kunnen doen, Ad.

Intussen stuurde Marjan van Houten het leukste ikje van de week in. Tijdens een onlinevoorleessessie hoorde ze haar kleinzoon Casper van bijna vijf tegen zijn moeder fluisteren “Ik moet plassen. Hoe zet ik oma op pauze?”

“Prop haar mond vol met chocolade” hoorde Lummel opa op de achtergrond brommen. Want je hebt altijd baas boven baas! Maar jullie zien het wel, wij houden er hier de moed in, hoe lang het ook allemaal duurt.

Wil jij net als Ad, Lummel en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik lette nu wel op toen ik bij de schapen kwam. En zij ook! Het lijkt wel of ze allemaal hun best doen om zo voordelig mogelijk op de foto te komen. En ze willen ook allemaal wat zeggen en net zoals DSR en zo hier geciteerd worden. Dat ze dat weten! En ze willen eten, denk ik. Krijgen ze van mij niet. Ik ben niet zo voerderig. Toen ik deze foto in mijn WordPressdashboardje een naam moest geven en zoals altijd “Header” intypte (leader, header, featured, zo heten die dingen nu eenmaal) had ik een giechelmomentje met mezelf. Schaap Header stond er. 
Foto: “Schaap header” © 2020 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

111 gedachten over “Hoe zet ik oma op pauze? (271)”

 1. Een prachtig samenspel van twee oudgedienden. Lummel zette hem voor en Ad kopte hem in. Het lepeltje is keiverdiend mensen! En zeker weten dat bij nr. 200 het tweede lepeltje door Ad aan Lummel zal worden gegund. Want zo is hij wel.

  Like

 2. Ik kan de ervaring van Lummel onderschrijven, ook ik ben een jaar of twee leraar geweest en ook ik had de twijfelachtige eer om in de lerarenkamer te horen wat er over leerlingen werd gezegd. Was niet fraai, kan ik u melden.

  Enfin, nu heb ik ook nog een kleinigheidje op te merken over Louis van Dijk. En dat is waarschijnlijk wel iets wat niet veel mensen(en ik vermoed zomaar zeker jullie niet) weten. In mijn jeugd, eind jaren vijftig, begin jaren zestig, ben ik lid geweest van een operetteclubje voor kinderen in een buurthuis. Waren eigenlijk musicals, maar die term bestond toen nog nauwelijks. Geeft niks, we hadden evengoed veel lol.

  Goed, lang verhaal kort; wie was onze pianist? Juist: Louis van Dijk. Ik vond het een wonder zoals die man speelde en wilde daardoor zelf op pianoles. Is nooit helemaal gelukt. Daar hadden we thuis het geld niet voor, maar ik mocht af en toe een beetje pingelen op de piano van mijn school. Op mijn 12e kreeg ik gitaarles, dat zat er gelukkig wel in, en pas toen ik al hoog en breed getrouwd was en er inmiddels twee kinderen rondliepen, kochten we een oude piano en ging ik naar de muziekschool. Uiteindelijk heeft alleen mijn zoon nog een beetje lekker piano leren spelen.

  Geliked door 2 people

 3. Toch wel apart hoor, het blog heeft 61% meer bezoek dan voor de Coronacrisis. Da’s best een motivatie om er lekker tegenaan te blijven gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.