Door de grond in de lucht

In het vliegtuig naar New York kijk ik meewarig naar de opgewonden toeristen om me heen. Ik woon voor mijn werk in Amerika en vlieg zo’n beetje elke maand. Ik kan de procedure dus wel dromen.

De stewardess komt de immigratieformulieren uitdelen. Witte voor mensen met een visum en groene voor toeristen.

Resident?”, vraagt ze telkens voordat ze het formulier overhandigt.
 
Ik zie haar naderen door het gangpad. Af en toe legt ze op haar hurken uit welk papiertje de mensen moeten invullen.
 
Vermoeid kijk ik uit het venster.
 
Resident?” hoor ik weer. Belachelijk dat ze het vandaag in het Engels vraagt. De KLM krijgt steeds meer kapsones. 

Als ze bij mij is aangekomen, zeg ik nog voordat ze iets kan vragen geroutineerd: “Doe mij maar een witte!”.
 
Ze kijkt me niet-begrijpend aan.
 
Resident?” vraagt ze.
 
Flauw om in het Engels te blijven praten.

“Een wit formulier graag!” zeg ik luid en vervolgens, overdreven articulerend, herhaal ik: “Wit!”

Ze staart me aan.
 
Dan realiseer ik me ineens dat dit een KLM codeshare flight met Delta Airlines is.
 
 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

17 gedachten over “Door de grond in de lucht”

 1. Hahaha Apie,
  Door de grond in de lucht.
  Leuk gevonden.
  Hoe zit dat dan? Delta-stewardessen hebben toch ook andere kleuren kleren aan dan bij de KLM?
  Of waren het KLM-stewardessen? Of allebei?
  Heb je daar dan ook geen oog meer voor?
  Nou ja, jij vliegt op je ruggemerg; kan me voorstellen dat je daar dan ook niet meer op let 😉
  Hij is leuk!

 2. Gelukkig vroeg ze het geen drie keer.
  Of geldt de "three strikes out" wet daar niet voor? ;-))

 3. nare bruut!
  Hoe reageerde ze verder?
  a huilen
  b op hoge poten naar de purser
  c zout in je koffie
  d ……….?

 4. @Ilona, waar ik in het vliegtuig op let … hangt van de maatschappij af 😉 Mijn favoriete uniformen komen uit Azie.
  @Vogelman, oh jij, Vogelman, altijd stoken! We hebben het uitgepraat, afgezoend en zijn inmiddels getrouwd.

 5. ja, als je eenmaal getrouwd bent
  wordt je blind voor de kledingkeuze van je hostess:-)

 6. Ik heb op een gegeven moment een stapeltje van die witte gevraagd, en allemaal van tevoren ingevuld.
  Moet je die dingen tegenwoordig niet al voor vertrek invullen?
  [Vlieg niet zo vaak meer.]

 7. Apie, je bent een racist, je wilt voortdurend wit en je zit nog bij het raampje ook? Voorkeursbehandeling!

 8. @Vogel-vrij, je moet al je gegevens van tevoren op een ESTIS website invullen, zogenaamd om het allemaal vlotter te laten verlopen, en dan moet je dat vervolgens in het vliegveld (of tollend van de slaap bij aankomst in de rij) nog een keer allemaal doen. Heel errug gebruikersvriendelijk …

 9. Uit protest zou ik er niet meer naar toe gaan. Wie denken ze wel wie ze zijn! 😉
  En verder allemaal onzin natuurlijk: ze weten toch al alles van je. Meer dan jij zelf je nog kan herinneren waarschijnlijk.

 10. Het is een vreemd verschijnsel dat mensen harder gaan praten tegen mensen die hen niet verstaan.

 11. Hm, Bas, niet zo raar toch dat je in eerste instantie denkt dat iemand je akoestisch niet kunt verstaan, vanwege te zacht praten, bijgeluiden (vliegtuigmotoren, tikkend bestek op de nieuwe KLM bordjes, krijsende kinderen, want in economy ..), binnensmonds murmelen …. Daarom dus een iets harder volume en duidelijk articuleren. Wit wit … wat zou ze verstaan hebben? Als ze maar niet dacht dat ik haar voor een witch uitmaakte!

 12. Zo, speciaal geregistreerd om hierop te kunnen reageren!
  Ik vind hem erg leuk geschreven, ik vlieg ook met KLM / Delta dus ik zal het onthouden. Toch raar dat de KLM niet gewoon Nederlandse stewardessen inzet op vluchten van en naar Amerika, die worden toch ook geacht fatsoenlijk Engels te kunnen spreken? Maar bij een vlucht van Czech airlines had ik ook Russische stewardessen, wat ik best vreemd vond. (Daar overigens nooit mee vliegen, op de heenweg 8 van de 21 koffers in Praag blijven steken op weg naar Yerevan. Die moesten we dus mooi zelf van het vliegveld komen halen de volgende dag.)
  Ik blijf erbij dat de procedures van Amerika wel heel erg angstig en overdreven overkomen.

 13. @Marissa, leuk! Dit was Delta Airlines, met Amerikaanse stewardessen, onder een KLM-vluchtnummer. Als je KL nummer vier cijfers heeft is het Delta, bij drie is het KLM.
  Praag is geweldig!!! Je reist wat af.
  Ja, die procedures zijn overal streng, is ook nodig, denk ik, maar in Amerika gaat het op paranoia lijken. Tja, er zijn natuurlijk wel die vliegtuigen in die flats gevlogen, dat was natuurlijk ook iets heel engs. En Amerikanen waren dat tot dan niet gewend, dat iemand ze iets kon doen. Ze vochten altijd ver weg. Ik denk dat het met jullie vlucht prima gaat verlopen, goeie tijd toegewenst!
  (voor de Koninklijke Bibliotheek en andere geschiedschrijvers: dit is een samenspraakje n.a.v. ontmoeting op andere site http://www.drasties.com/?p=17006)

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: