Ik had je niet herkend met kleren aan (85)

We krijgen een nieuwe collega. De afdeling komt bijeen voor een voorstelrondje. Als een van mijn collega’s haar naam hoort, zegt hij verbaasd: „Ben jij het echt? Ik had je niet herkend met kleren aan!” Iedereen, inclusief de nieuwe medewerkster is even met stomheid geslagen. Mijn collega vervolgt haastig: „We hebben vroeger samen gezwommen!” Met dit ikje van Miriam Wesselink, geplaatst in de NRC-ikjesrubriek, kon onze week niet meer stuk. Want wij kennen Miriam. En jullie ook toch?

Ilona
Ilona

Onze Ilona las voor uit eigen werk uit vervlogen tijden:  “Ons veganistenclubje, bestaande uit een tiental dames, kent sinds kort ook een mannelijk lid. Peter Janssen. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse. Kortom; een onopvallende verschijning. Een uur in de week. Iedere dinsdagavond van zeven tot acht uur werken we hard aan onze conditie. Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Peter Janssen! „Ha, die Peter”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart.”

Joep. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse, maar zeer groot geschapen en een ontembare energie. Hij doet ons alle vijf tweemaal op een avond. En soms de heren er nog bij.

Toen kon ook blogbaas dezes niet achterblijven; hij haalde herinneringen op aan een soortgelijk hikje van een toen nog piepjonge Apiedapie:  “Ons parenclubje, bestaande uit een tiental dames en heren van middelbare leeftijd, kent sinds kort ook een vrijgezel lid. Joep. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse, maar zeer groot geschapen en een ontembare energie. Hij doet ons alle vijf tweemaal op een avond. En soms de heren er nog bij. Kortom; een welkome Apiedapieverschijning. Iedere dinsdagavond van zeven tot middernacht werken we hard aan onze conditie. Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Joep! „Ha, die Joep”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart en Joep zich blozend uit de voeten maakt. Nooit meer terug gezien. We doen het weer met elkaar.”

 ‘Is dat niet schaamtevol, met zo’n naakt, oud lijf?’ zei hij misprijzend. ‘Welnee,’ zei ik, ‘ik doe gewoon mijn bril af en dan zie je dat niet.’ “

Kortom, het was weer een mooie ikjes- en hikjesweek, vooral alhier dan. Letterzetter schudde er zelfs eentje spontaan uit de losse mouw, geheel en gaar exclusief voor de site!  “De sauna was onbekend terrein voor mij” schreef hij. ” Ik ben niet meer zo piep en een beetje huiverig ging ik toch, meegetroond door een goede vriendin. Enthousiast gaf ik later verslag aan mijn buurman. ‘Is dat niet schaamtevol, met zo’n naakt, oud lijf?’ zei hij misprijzend. ‘Welnee,’ zei ik, ‘ik doe gewoon mijn bril af en dan zie je dat niet.’ “

De ikjes uit de NRC zelve maakten weinig tongen los, maar dat mocht de pret niet drukken. Zo was er weer eens een adremme Amsterdamse bouwvakker, dit keer riep hij een argeloze dewegvragende toerist toe dat ze “de Dam nog niet hadden verplaatst”. Althans volgens Sophie Brinkhorst, die er schuddebuikend langsfietste. En er was een taxi-ikje van Monica Metz, waarin zij verhaalde over een Turkse chauffeur die haar zus ongevraagd naar het ziekenhuis rijdt en haar daarmee het leven redt. Timmerark vond het een mooi ikje. “Doet mij denken aan de Marokkaanse taxichauffeur die de meter uitzette en mijn tegenstribbelende vriendin samen met mij tachtig meter droeg naar de voordeur.”

riverside met vraagtekenRiverside Blues maakte weer eens zijn opwachting op de site en hoe! Hij las een prachtig citaat voor uit zijn kersverse bundel “Ben ik al zo oud?” (augustus 2015):   “Wat zeg je Nou? Ik vind je zo, scherper dan vroeger? Dezer Dagen? Méén je dat nou? Mag ik jouw op mijn beurt iets zeggen? Als mensen om mij heen, zo als jij, intimi, dat zeggen, ga ik ‘n beetje gloeien van binnnen. Handdoekje, nodig, Riverside? Neen, ‘t gaat wel.”

Verder ging het over tuinen, wespen en de toestand in de wereld. Over de tuinen kunnen we kort zijn. De lezersoproep om een foto van tuin, tuintje, balkonnetje of bloempot in te zenden kende een ongekende response: liefst 63 plaatjes werden in de verschillende reactieruimten geplaatst en/of ingezonden op het bekende redactieadres (apie@apiedapie.com).  De selectie en het bijbehorende verhaaltje gaat langer duren dan gedacht. De tuinenspecial komt er zeker aan, maar niet vandaag.

Een wespenspecial kwam er wel: hoe je die beesten bij je weghoudt zonder ze te doden of pijn te doen. Liefst 11 tips die echt werken passeerden de vrolijke revue. De beste vonden wij de stuiver die je tussen je vingers moest wrijven en op tafel leggen.

Photo: (c) 2015, A. Dapie, Wespenmepper in winkel
Photo: (c) 2015, A. Dapie, Wespenmepper in winkel

DSR: “Zo’n geelectrificeerd tennisracketje -zzappp-icoon- lost het probleem misschien niet structureel op maar vervrolijkt toch menige zomerdag.” Pawi wist dat je daarmee wel eerst moet oefenen: “Een keer raak is genoeg, doe je het nog een keer dan reanimeer je het beestje weer.”

Ilona herinnerde zich dat ze er samen met haar man een in een onderdelenhuis kocht. “Achter de toonbank stond de verkoper in z’n camisole; het was heet. Toen we ermee de deur uitgingen, riep hij me nog na (Amsterdams): ‘Mevrouw, u ken hem er ook mee op z’n gat slaon.’” En Mopperkont lalde vanuit de kroeg (de Dolphin in Canterbury) treffend: “Apiedapie.com, dat is pas een wespennest.” Dit ontlokte de uitstekend in vorm verkerende Klare taal de vrolijke ontboezeming “Mopper, ga maar lekker even los in de pub, daar kun je natuurlijk ook aan het community singing doen, ik vond dat altijd zo apart, dat ik van de schrik meedeed en het leuk vond.”

hiltermanTimmerark
DSR: “Nu nog een blauw waasje en het is sprekend onze Tim.”

Nou, dan zoals gezegd nog even de toestand in de wereld. G.B.J. Timmerark zei vanuit het niets: ” Voor het eerst in mijn leven maak ik mij geopolitieke zorgen over onlusten in een land, Turkije. Ik vrees dat Erdogan put uit Poetins trukendoos en aanslagen uitlokt om presidentiële volmachten ala Bush na 9/11 te verwerven …” Klare taal werd er niet depressief van, integendeel. “Zondagmiddag 13.oo h,” zo reageerde ze, “de toestand in de wereld, tijdens het middagmaal, met gebraden kip en de radio, vader luisterde aandachtig, wij mochten vooral niet te veel ruzieachtig praten en zeuren.” Heerlijk, had onze G.B.J. dat effect hier ook maar.

Tot zover het overzicht van wat er vorige week op deze interactieve site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve. Het heet “Man op paard met een stijve”, (c) 2015, recent gefotografeerd bij Peggy Guggenheim in Venetië natuurlijk, all rights reserved.  

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

249 gedachten over “Ik had je niet herkend met kleren aan (85)”

 1. De inleider is vergeten de frase ‘G.B.J, Timmerark’ toe te schrijven aan degene die ermee op de proppen kwam. Nu lijkt het alsof het uit z’n eigen koker komt.

 2. Tranen van ontroering, dat een Ikje van mij het tot titel van een Weekintro heeft gebracht. Het moet kan niet gekker beter worden.

  O wacht, het kan tóch beter: eindelijk een foto van ons aller rechtertje! Niet helemaal zoals ik me hem had voorgesteld, maar wat is-ie prachtig blauw.

  Met zo’n intro kan mijn week niet meer stuk, Apie. 🙂

 3. Warempel! Dat aardige werkstukje had inderdaad niet over het hoofd mogen worden gezien.

 4. Decente foto bovenaan deze intro. Gelukkig weten we allemaal wel hoe het hele beeld eruit ziet.
  Weer met verve geschreven, trouwens. En die GBJ met een frisgeschoren gezicht en gekamde haartjes, het heeft wel wat.

 5. DSR laat zich wel kennen, vluchtig kijken of hij wel mooi op de groepsfoto staat en dan razendsnel zijn vinger omhoog: ik sta d’r niet bij! Terwijl hij notabene een ereplaatsje MET plaatje heeft.

 6. @P
  DSR is gericht op het Woord. Plaatjes, zeker wanneer deze in de marge staan, worden minder scherp geregistreerd.

  Jij kijkt ook niet erg goed. DSR beklaagde zich er immers niet over dat hij niet vermeld werd.

 7. Mooi en leuk intro. Laten we, APD, Indra, Luvienne, Kees, Heer Roozenwater, Pawi, Letterzetter, Klare, Mopperkont, vergeet ik iemand? O, ja natuurlijk, sorry, beste Riverside Blues, bijna het beste paard uit de stal vergeten; laten we er weer een gezellige week van maken. Ik zal het goede voorbeeld geven en niet zeiken.
  Voor politieke duiding hoef je ook niet bij mij aan te kloppen, was eenmalig. Denk ik.
  Hm, ik voel wel nog wat ontboezeming of twee, in mij opkomen. Dat heb je zo op een maandag die, om vier uur maar liefst alleraardigst en positief begon. Voor de lol en wat extra motivatie nog even bij de huisarts langs gegaan. Daarna met lief op de fiets, het was immers toch slechts motregen. Nou, omdat het mot dan maar schat. Mot werd pijpen stelen en stelen is slecht dus kwam het boontje bijna om zijn onverdiende loontje want op een druk kruispunt zei de achterban van mijn vriendin: toedeledokie en met een luide knal eindigde haar leven bijna op dat kruispunt. Gelukkig remde de buschauffeur, waarschijnlijk verschoot ook menig passagier van kleur en wij tweeën liepen de weg naar huis met knikkende knieën en bibberende handen. Nu ruim twee uur later realiseren we ons eigenlijk ten volle hoe fout dit had kunnen aflopen.
  Doet zo iets nu met je, zul je je misschien afvragen? Ja, het doet je dankbaar zijn en vergevingsgezind en je realiseert je dat
  1) kleinzieligheid moet je negeren en geen aandacht geven
  2) wat hebben we hier, sinds kort, een geweldige, Marokkaanse fietsenmaker, die niet alleen geen oplichter is * maar ook bereid bleek onmiddellijk de schade te herstellen zodat wij straks door de regen naar de Rijnstraat kunnen fietsen om daar, via de heerlijke site ‘Amsterdam Deelt/Geeft’ gratis en voor noppes een aantal mooie pannen op te halen.
  En gelijk maar een duur restaurant, liefst echt Indisch, opzoeken…je kunt je geld beter laten rollen voordat je gerold wordt.

  mijn ervaringen met veel fietsenmakers is dusdanig dat ik hen, of hun ouders, verdenk lid te zijn geweest van/ sympathieën te koesteren voor een na de oorlog verboden politieke partij.

 8. Hoogste tijd voor het ikje van vandaag…zo goed zie je ze maar weinig. En nog wel van een oude bekende. Of misschien juist daarom, met deze inzender schieten ze nooit mis.

 9. Hmm…was er niet erg kapot van. in tegenstelling tot Franks andere Ik-jes veel te bedacht.

 10. Zal ik hem dan maar plaatsen?

  Uw mening telt

  „Zelfs mijn tandarts wil het weten!”, mopper ik aan tafel. „En de ANWB, ZIGGO, de verzekering, de bank, de bankGiro loterij.”

  Mijn vriendin knikt en schept het eten op.

  „De helpdesk op je werk, de opticien, de sportschool, een restaurant. Heb je contact, krijg je even later een enquête ‘Wat vond u van onze dienstverlening, heeft u een paar minuutjes?’ En reageer je niet, krijg je een herinnering!”

  Mijn vriendin knikt nog eens begripvol, eet haar mond leeg en vraagt: „Smaakt het?”

  Frank Hammecher

 11. Prachtige en interessante intro wederom.

  Allereerst natuurlijk Luvienna die vaardig de Parnassus beklimt met haar ikjes. We zijn natuurlijk heel trots op haar.

  Verder jeugdherinneringen aan een gezapige GBJ die bij ons op zondag bijna de tafel domineerde.

  Gelukkig hebben deze commentaren ook indruk gemaakt op een jongere generatie van politiek geinteresseerden zoals DSR de historicus die Timmerark, een man met vele vaardigheden en zeer politiek getint, zelfs tot GBJTimmerman bestempelde, weliswaar van een andere kerk.

  Nou ja, zo kan het wel weer , de nieuwe week is begonnen, benieuwd wat er volgt.

 12. Redelijk ikje al lig ik niet onder de tafel van het lachen. Hoeft ook niet.

  Leuk dat Luv in het zonnetje wordt gezet, heeft ze uiteraard meer dan verdiend. Wat ik me wel, in alle gemoede (wat betekent dat eigenlijk), afvraag, waar blijft de tuinenspecial? Heb ik daar zo mijn best voor gedaan????

 13. Nou heer Rozenwater, U laat zich ook niet steeds van de goede kant zien. Daar ben ik van overtuigd.

 14. Zucht, wat kunnen sommige reageerders toch goed lezen. Roosje, kijk eens omhoog of kijk maar hier: “De selectie en het bijbehorende verhaaltje gaat langer duren dan gedacht. De tuinenspecial komt er zeker aan, maar niet vandaag.”

  En dan zeg jij “Dan mag de blogbaas wel opschieten, de dag is al bijna voorbij.”

  Wij bekijken jouw kunstplaatjes toch ook altijd even voordat we reageren? Nou dan, probeer het eens.

 15. @Apie
  In tegenstelling met DSR ben ik dus bij uitstek gericht op plaatjes. Woorden, zeker wanneer deze tussen veel andere woorden staan, worden minder scherp geregistreerd. Maar goed, ik ben blij te horen dat van afstel geen uitstel komt. Ik verheug me zeer op die tuinenspecial. Lekker veel plaatjes!

 16. Heer Rozenwater, ik ben ook voor lekker veel plaatjes.
  Maar ja, voor lekker veel praatjes heb ik een zwak.
  Gelukkig komen deze beide samen op dit blog.
  Ik stuur gauw nog een tuinfotootje in, ter inspiratie van de woordkunstenaars alhier.

 17. @Apie, jij kunt je verkneukelen en tegelijkertijd aan de tuinenspecial werken????????

 18. Nee hoor, ik werk helegaar nog niet aan de tuinenspecial. Dat is te zeggen, ik heb de plaatjes netjes in een mapje gesorteerd met de basisgegevens erbij. En denk nu over een format. Wordt het een powerpoint, een collage van tegeltjes, een quiz (“van wie is die tuin?”), er is nog heel veel mogelijk. Gaat nog wel even duren vanwege keidrukte elders. Maar voor de blaadjes weer gaan vallen moet het gepiept zijn.

 19. Nou, ook namens mijn vriendin, allemaal bedankt voor het medeleven. Het zal me leren.
  Historicus? Klare Taal, verklaar je svp nader, ik heb mijn studie geschiedenis niet afgemaakt, werd o.a. te veel afgeleid door een aantal bloemendaalse delletjes. Al zagen zij dit anders, en waren zij niet afgeleid of geïmponeerd door mij. Maar man wat waren ze dom.
  Dat was nieuws vandaag op blog en internet.
  Slaap gerust verder.

 20. Ik moest terugscrollen, Timpie, om te zien wat je bedoelt. En inderdaad nu blijkt dat je in een paginalange reactie ook een echte belevenis hebt verteld, vermeldenswaardig, maar helegaar verstopt in andere gedachten, ingevingen, observaties, zonder witregels, zonder structuur.

  Ga je ervan uit dat je reageerders hier op het vluchtige internet aan de pc gekluisterd zitten en gretig elk woord van je lezen? Zo werkt het niet, nog niet bij de grootste schrijver. Kies voor elke reactie een hoofdboodschap en vertel die dan. Al het andere: houd het in, bewaar het voor later of nooit, maar vermijd ellenlange betogen zonder kop noch staart. Alles hoeft er niet in een keer uit. De site blijft nog een hele tijd open.

  Maar nu alsnog, sterkte en hoezee, het zal je maar gebeuren, door een taxichauffeur het leven gered en door een buschauffeur eruit geschopt. Gelukkig niet dus.

  Hoe je weer eens een hele bevolkingsgroep wegzet, de Bloemendaalse delletjes, ook nogeens dom (jij dus niet), da’s voer voor psychologen. Nog even en je gaat roepen: minder minder minder? Dom lijkt mij nu juist om je geschiedenisstudie niet af te maken vanwege bronstige verlangens naar onbereikbare dames die jou ook nog eens niet zien zitten. Hoelang moest het dan duren voordat je daarachter kwam, of daarmee leerde omgaan? Zij hebben hun studie vast wel afgemaakt en hebben ook nogeens een lekkere vent. En zijn nu keirijk.

 21. Precies.
  En over eerder: dat was gewoon een kwestie van met de verkeerde slof aan uitschieten. Het was een poging ook chagrijnig over te komen, je hebt gelijk, het staat niet.
  Nu, gezond weer op en snel vergeten, de vakantieman staat immers buiten kijf.
  De mazzel, zo gezegd.

 22. Beetje hard en onredelijk beste APD, maar ik was niet erg duidelijk, hetbwaren drie dellen en van geschiedenis hadden ze geen kaas gegeten, wel van etiquette, die mij weer volkomen vreemd was.
  Ik hoop datzelfde een keirijke man hebben ik twijfel er niet aan.
  Mijn verzuchting eerder had baat gehad bij een ironie teken, of iets in de vorm van een icoon.
  Dit is/wordt misschien mijn week niet, ik begon al verkeerd. Dat kan gebeuren. Mocht ik nog meer geschoren worden, ik zal stil zitten.
  Wel leuk om een oude bekende in je intro te zien. Long time no see, brengt warmere herinneringen naar boven.
  Een goede dag.

 23. *Nee hoor, ik werk helegaar nog niet aan de tuinenspecial. *
  Eerst zou de tuinenspecial afgelopen vrijdag gepubliceerd worden, zonder enig excuus wordt ie verplaatst naar de maandag en dan krijgen we te horen dat mijnheer alles in mapjes heeft gedaan en er nog eens op gaat zitten broeden! “Als de blaadjes gaan vallen”… over welke blaadjes heb je het? Ik wil niet nog langer aan het lijntje gehouden worden.

 24. Gezellig hier aan de toog. Jullie zijn wel snel klaar met het IKJE tegenwoordig. Maar ja, wat klaag ik: op een klaagzang over de feedback obesitas van tegenwoordig moet men geen uitgebreid commentaar verwachten. De recensenten respecteren de wens van de schrijver. Dank en groeten.

 25. Overigens, in de voorbeelden van ik-herkende-je-niet-met-je-kleren-aan hebben we ook nog deze uit de Drasties 2009, september

  Ha, die Wendy

  Gisteren begon op mijn kantoor een nieuwe secretaresse. Groot. Blond. Fier. Benen als Griekse zuilen, een boezem om je hoofd in te verliezen. Een door goden gezonden dagdroom. Vannacht sliep ik onrustig.
  Zojuist zag ik haar bij het kopieerapparaat maar herkende haar niet meteen. “Oh, Wendy” slikte ik, “Ik herkende je niet zo snel met je kleren aan.”

 26. Hé Frank, leuk dat je weer langskomt! Kwam je even kijken hoe je Ikje hier geland is? 😉

  Ik heb inmiddels begrepen dat het Kleren-Ikje al in tientallen versies de wereld in is geschoten. Was de Wendy-variant een authentiek Ikje? Ik schat hem als een Hikje in.

 27. Ben ik de enige die het vreemd vindt dat het radio1 journaal opent met het ontbreken van de juiste vergunningen in een stad in China? Om in mijn rol van GBJ te blijven zoek ik de juiste naam in de digitale Telegraaf, maar die heeft het er niet meer over, wel over de eierstokken van Jolanda, wat weer niet vreemd is… Het journaal had het er een paar dagen geleden over dat het identificeren moeizaam verliep, vind je het gek? Die Chinezen lijken allemaal op elkaar. Maar goed, een ontploffinkje in China…was er 25 jaar geleden, of zo, ook zoveel aandacht voor een giframp in India? Vast niet. De wereld is kleiner geworden.

  Vandaag op Faceboef de eerste discussie over Z. Piet. Is het zo dat veel (ik ben genuanceerder dan ik zou kunnen zijn) mensen die voor zwarte piet zijn, tegen (zwarte) vreemdelingen zijn? Tenzij het dus blijkbaar dommige knechten zijn. Ik ben zeer tegen dommige knechten.

  Eenmaal slechts heb ik in de positie verkeerd bedienden ‘tot mijn beschikking’ te hebben. In Marokko. Ik wil niet stigmatiseren, daar zijn andere mensen voor, maar iedereen die zo een beetje niet armlastig is heeft een bewaker in dienst. Een voor de auto, meer een oppasser, voor de winkel, vaak niet meer dan een woning zonder buitenmuur maar met rolluik. Dan had de familie altijd een of twee meisjes voor licht huishoudelijk werk. Dit waren altijd uitgestoten meisjes, zwanger geweest zonder huwelijk bijvoorbeeld. Ook, voor het buitenhuis, werden er vaak verre familieleden die het niet gemaakt hadden in de gelegenheid gesteld gratis van de schuur naast het huis gebruik te maken in ruil voor bewaking. Als Nederlander (of als niet welgestelde?) vroeg ik naïef of ze niet in het grote huis mochten wonen wanneer er niemand was? Het was ten slotte familie. Maar nee dat mocht niet. Wel mochten ze gebruik maken van het zwembad.

  Pas door daar vaak langere tijd door te brengen begreep ik waarom men zo graag naar Nederland kwam. Tenzij je rijk bent.

 28. Dat zonder kleren-Ikje heeft, nieuw of niet, tenminste nog iets om het lijf en gaf aanleiding tot reactie, maar aan het laatste enquête-Ikje zit kraak noch smaak.

 29. Die Chinezen lijken allemaal op elkaar. Maar goed, een ontploffinkje in China… Daar kan ik nou van ontploffen, timmerark 😦

 30. @Kees Nee joh! Fijn dat je het Zonder kleren-Ikje desondanks toch nog wat om het lijf vindt hebben, maar ik vind het Enquete-ikje erg leuk!

 31. Was een grapje, een lekker verkeerd grapje Ilona. Mijn punt is dat het een ongeluk is een paar duidend kilometer weg…is er geen belangrijker lokaal nieuws? Alsof we allemaal globetrotters zijn terwijl een groot deel van ons niet verder kan kijken dan de eigen navel, getuige de Zwarte Piet discussie.

 32. Kijk uit met foute grapjes, Timmertje. Ik wilde als politiek incorrecte, foute grap de opmerking maken dat de Chinezen na het 1-kindbeleid nu een andere manier hebben gevonden om de overbevolking tegen te gaan, maar dat heb ik uit mijn hoofd gelaten.

 33. Dat soort dooddoeners vind ik sowieso nooit grapjes, timmerark…

  (Tja, misschien voor jouw informatie, in heb al decennialang Chinese vrienden, wetenschappers. Ik was daar ook en heb daar veel, ook van de ‘gewone’ mensen geleerd.
  Nou ja. Laat maar.

 34. Ach, dat is de Nederlandse media in de zomertijd. Makkelijke Reuter-berichtjes, vermengd met ‘Hitte! Noodplan! Heeft u al een flesje water?’-items.

  Ware GBJ’s kijken verder dan het journaal en lezen eens een internationale krant of tijdschrift.

  Hopelijk laten de media dit jaar massaal het non-onderwerp ‘Zwarte Piet’ liggen. Geen aandacht meer aan besteden en tijdens de intocht de roe in discreet geparkeerde politiebusjes voor al wie rotzooi schopt.

 35. Heeft er nou niemand aan het Ikje van vandaag gedacht? Op de valreep dan:

  Kipmedaillons

  Bij het koelvak van vlees en kip in de lokale supermarkt vraagt een klant aan een jonge vakkenvuller: „Heeft u nog kipmedaillons?”

  Hij trekt een wenkbrauw op en roept naar zijn wat oudere collega: „Hey, hebben we nog kipkameleons?”

  „Nee”, antwoordt zijn collega. „Maar als je gewone kipfilets een tijdje laat liggen veranderen ze ook vanzelf van kleur.”

  Céline Kanters

 36. Ja ik heb het gelezen en glimlachend aan de lieve tieners gedacht die daar hun karige centjes verdienen, altijd beleefd en dienstverlenend, een opvoeding bij AH kan hen in een latere carriere nog altijd van pas komen.

  Een snerend commentaar vond ik hier niet op zijn plaats, maar op zich was het wel een grappig antwoord.

 37. Chinezen

  Bij het koelvak van de chinees in de supermarkt vraagt een klant aan een vakkenvuller: „Heeft u nog Chinees?”

  Hij trekt een wenkbrauw op en roept naar zijn collega: „Zeg, hebben we nog Chinees?”

  „Nee”, antwoordt zijn collega. „Maar als je gewone blanken een tijdje laat liggen veranderen ze ook vanzelf van kleur.”

 38. Jammer dat de ikjes een beetje in het ongerede raken en wegebben uit de aanvankelijk primaire belangstelling van de NRC lezer.

  Nou ja, met de nieuwe redactie, Vandermeersch aan het hoofd is het Paard van Troje weer binnengehaald.

  De krant wordt om zeep geholpen, dat is zeker, alleen nog een kwestie van tijd.

 39. @KT
  Hrt weg-ebben van de belangstelling heeft ook met de inconsequente toepassing van het moderatiebeleid alhier te maken.

  Daardoor is DSR de lust tot systematische bespreking een beetje vergaan.

 40. @ DSR,

  Afgezien van de hele afbraak van de NRC door die Vandermeersch c.s. is er natuurlijk ook een algemene culturele afbraak aan de gang overal in Europa, Den Bosch en zelfs hier op deze site bij onze blogbaas, dat is geen bewuste afbraak maar een sluipend verval wat niet te stuiten is.

  Ik zou zeggen doe er niet aan mee, houd je rug recht en ga door, tot genoegen van menigeen.

 41. Mea Culpa Ilona. Ik zal het niet meer doen. Ik laat trouwens al mijn overpeinzingen van af nu achterwege. Ga alleen nog succesvol, grappige en positieve dingen schrijven. O, grappige niet, want wat de een haar humor is is de andere haar baard.
  Succesvol ben ik niet, dus daar zal ik kort over zijn.
  Wat doe jij trouwens wanneer je niet kunt slapen? Ik fantaseerde altijd dat ik in een reddingsboot zat met lekkere hapjes en haaienvinnen rondom de sloep. Tegenwoordig niet meer.
  Wat is het toch fijn dat Albert Heijn maaltijden, 3 voor 2 voor 35€ gratis bezorgd. Ik kijk erg naar de verassing uit. Ik zal er kond van doen mocht ik mij quota aan positieve mededeling moeten halen.
  Zijn grapjes over alle bevolkingsgroepen uit den boze? Ik vind het prima.
  Grapjes zijn eigenlijk zo 1995!
  Wel een fijn begin voor van Gaal.

 42. Dit is werkelijk niet te tolereren, trouwens hij was al lang zgn. als een heel getolereerde gnuivende gek aanwezig.

  ik heb hem ook nog wel eens vriendelijk toegesproken, maar de totale gek was altijd aan het woord met ziekte, drank, gekte , misbruik, alcohol. etc., door de mand vallen dat moet hij dan maar eens met elegance doen, allez maak de sprong…..laat je kennen.

 43. @KT
  Het zijn bange tijden, maar om nu te spreken van algemeen cultureel verval…. En dan nog, hier op dit blog valt het toch wel mee met de cultuur, dus ook met het verval? -milde glimlachicoon-

  DSR zal proberen zijn rug te rechten na je opbeurend woord, maar het zal niet meevallen. Van telkens omhoogkijken of het blogbaas niet behaagt een bliksemschicht op je kop te gooien, krijg je een stijve nek.

 44. Wat mij opvalt, Timmerark, is dat je woest om je heen oreert, maar absoluut niet kunt incasseren. Dan trekt je jezelf mokkend met veel omhaal van woorden terug, voor zolang als het duurt, maar sportief de handschoen oppakken…nee, die pet past je kennelijk niet.

 45. Harde grappen, daar weet TimmerArk wel raad mee.
  Het is even wennen, ik vond dat ook moeilijk. Pieter Steinz een gratis glas muntthee aanbieden, wetend dat hij niet kan slikken…dat was voor mij de grens.

  Ik ben maar een mietje op het gebied van harde grappen. Ilona viel heel invoelbaar over een ander onderwerp van onze Tim,.

  Maar toch, hij is schrijver, en daar heb ik respect voor. Zijn verhalen zijn lezenswaard, de kroegjool neem ik voor lief. De harde grappen zouden beter zijn als ze een stevige ondergrond zouden hebben, zoals een afgeronde studie geschiedenis bijvoorbeeld. Dus TimmerArk, ga je eens even wat inlezen?

 46. Ik moest even nadenken Pawi, (en het fragment teruglezen maar het is erg duidelijk!)

  je hebt het mis. Het is (dacht ik) duidelijk dat de eigenaar van Parnassia Jan Roos muntthee moest aanbieden!

  ==Misschien moet Roosje ook maar een partij beginnen. De partij van het kapmes.

  Ik vind dat de eigenaar van Parnazia (Parnassia?) hem op zijn minst een gratis muntthee moet aanbieden?==
  Muntthee was als grapje voor de thee drinkende Job Cohen hatende Jan Roos

  Maar goed, dat heb je dus helemaal verkeerd gelezen, en dat dreunt dan door, zeker na het gekeutel van Klare Taal. Die mij uitnodigt om zelfmoord te plegen*…Als dat over DSR geschreven zou worden stond hij nu al weer huilend zijn feuilletons in te pakken! O, dat kan niet meer…

  Op zijn grote Fan Klare Taal na kan niemand dit van hem lezen:

  =Dan trekt je jezelf mokkend met veel omhaal van woorden terug, voor zolang als het duurt, maar sportief de handschoen oppakken=

  zonder te denken: kijk eens in de spiegel DSR. Alsof jij sportief of normaal(?) reageert…

  *APD, is dit normaal:
  =dat moet hij dan maar eens met elegance doen, allez maak de sprong…..laat je kennen.=[

  Want ik houd mij altijd netjes tot dit bruine tong hebbende mens…maar als dit mag, dan ken ik er ook nog wel eentje.

  Dus Ilona, sorry dat ik mensen die je kent beledigd heb met een onschuldig zij het dom grapje…Ik dacht dat je me genoeg kende van hier om te weten dat juist ik geen racist ben…
  Pawi, je hebt het helemaal mis, ik heb het nooit gehad over de meneer met ALS, het ging over Jan Roos…

  Ik denk maar dat ik met mijn feuilleton stop. Er is hier een lynch mob ten aanzien van mij en de blogbaas houdt zich er verre van…

 47. Hoi Timmer, “de blogbaas houdt zich er verre van”? Wat wil je precies van me? Je soms wat onsamenhangende reacties worden kennelijk niet door iedereen begrepen, je grapjes zijn niet altijd duidelijk, je krijgt van deze en gene stevig weerwoord… wil je dat ik ze toespreek en zeg dat ze je moeten begrijpen, om je moeten lachen en je prijzen?

  Denk je weleens na over wat je schrijft? Lees je het nog weleens over voor je het plaatst? Wat is nou bijvoorbeeld ‘dit bruine tong hebbende mens’??

  Met ophouden met je feuilleton vanwege gebrek aan applaus om je reacties zou je in de voetsporen treden van je grootste plaaggeest, die zichzelf dan als de overwinnaar zou gaan zien. Heeft nergens voor nodig, maar jouw keuze.

  Nooit vroeger op het schoolplein geobserveerd dat het jochie dat het hardst kermt het meest getreiterd wordt? Zit helaas in de mens. Kun jij alleen maar zelf bovenuit stijgen. Kritiek accepteren, er tegenin gaan (liefst in heldere begrijpelijke teksten) of sereen van je af laten glijden. Naar de bovenmeester hollen zou je eigenlijk niet nodig moeten hebben.

 48. Ik sta nu voor de koelkast en erger me aan de verpakking van de coffee cups, je kunt steeds vaker spullen niet meer openmaken zonder schaar of zwaarder gereedschap. Het regent, wat is dat jammer, dat tegenwoordig de seizoenen zo in de war zijn, van 30 graden en benauwd naar koud en winderig. Zorgen maak ik me over de terreurgolf die over de wereld gaat, nu weer in Bangkok, en ik luister naar het gekakel op NPO1. Waarom houden ze niet eens op met automobilisten die inbellen met reacties op het nieuws, het zijn toch altijd dezelfde goedkope meninkjes, die lezen we op de sociale media wel. Trajectcontrole op de A2 een melkkoe, morgen moet mijn vriendin naar de tandarts, zaterdag ik naarr Schiphol voor een DigiD. Et een baliecode en een BSN dat ik niet had, gelukkig vond ik na lang zoeken nog een sofinummer. De overheid waakt over ons, en nu makkelijk met zijn allen tegelijk vanachter call centre monitorretjes. Het menselijk hoofd tolt de hele dag, Timmer, en denkt de ene gedachte na de andere. De meesten schrijven al die gedachten niet op een website voor vreemden. Ze denken, ze kletsen met hun omgeving. Schrijvers destilleren goeie gedachten, schrijven ze op voor later gebruik, en dan… denken ze over een verhaal, een stukkie, waarin ze het kwijt kunnen. Met een opbouw (inleiding, analyse, uitsmijter) die hun lezer meeneemt in hun gedachtenwereld. En ze delen hun werk dan in in alinea’s, zinnen. Spelend met inhoud en taal, heerlijk bezigheid, maar je moet het wel met aandacht doen, en zelfdiscipline, namelijk alles voor jezelf houden wat teveel is voor je boodschap, voor je verhaal. Schrijven is schrappen, communiceren is je mond houden.

 49. Nou nou, die TimmerArk weet van overdrijven. Een lynch mob nog wel.

  Blijkbaar heb ik het verkeerd gelezen, maar de eerste keer dat ik je corrigeerde over die muntthee heb je dat misverstand niet weggenomen.

  Allez hup. Schrijven kun je goed, dus neem de woorden van A. Dapie serieus en ga lekker door. Er zat toch een feuilleton-deel in de pen?

 50. Ja, kom op Timmertje, niet zulke lange tenen koesteren. Snoer DSR de mond met een excellent nieuw deel van de Timmerarkfeuilleton!

 51. ‘Partij van het kapmes’? Bij mijn weten de eerste keer dat de Rwandeze slachting erbij wordt gehaald. En dat kan allemaal maar hier? -zucht-

  Timmel, ’n jongen, grapjes die je moet uitleggen, zijn per definitie geen goeie grapjes. En jij had kennelijk nogal veel uit te leggen… -milde glimlachicoon-

 52. ‘m’n jongen’ dus – zucht-

  Verder met belangstelling APD’s rede gelezen – bij verre het beste dat er in lange tijd uit zijn pen is gevloeid.

 53. @L
  Is zie niet in hoe een nieuw feuilletondeel, iets waar we allemaal plezier van kunnen hebben, iets te maken heeft met ‘DSR de mond snoeren’ – iets wat je kennelijk graag wilt, maar zelf niet kunt.

 54. Dan is je aandacht daar op gericht, DSR. Tjongejonge, wat zit jij als een bok op de haverkist.

 55. @L
  Nou zeg – gewoon een vraag om overigens ook na jouw antwoord niet verkregen opheldering.

 56. Alles valt daar niets aan te snappen al is DSR ervan overtuigd dat het voor jezelf in alle oprechtheid vast wel duidelijk zal zijn. -milde glimlachicoon-

  Enfin, de zon zal er morgen wel weer om opkomen zeker.

 57. Dank je voor het compliment, DSR, da’s een Eindoordeel van tenminste drie sterren hoop ik. Welke van de twee redevoeringen bedoel je? Ze waren beide nogal goed, vond ik. Geschreven op de smartphone in de trein. Dezelfde omstandigheden waarin destijds ook mijn beroemde open brief aan JdW uit de pen vloeide. Het inspireert, dat treinen! In de Alfa Romeo zit ik vooral in dat stuur te knijpen.

 58. Je moet hier ook alles zelf doen, mopper mopper 😀

  60-plus

  Sinds 2006 bezoeken mijn oudste zoon en ik jaarlijks Parijs. Dagelijks staat een bezoek aan een museum op het menu. Het Centre Pompidou en het museum voor moderne kunst behoren tot onze favorieten.

  Ook dit jaar begeven wij ons weer naar laatstgenoemd museum. Bij de kassa aangekomen bedenk ik ineens dat sommige musea aan 60-plussers korting verlenen. Aan de gesoigneerde dame aan de kassa meld ik dan ook dat ik 62 ben. Met een uitgestreken gezicht zegt zij tegen mij: „C’est pas grave monsieur.”

  Frank van den Ingh

 59. Nog goed dat je geen 69 bent, Frank, dan had het misverstand echt pijnlijk kunnen worden. Jaja, dit schreeuwt om een hikje, waar is de Hikjesman als je hem nodig hebt? o_O

 60. Bij de kassa van het museum voor moderne kunst in Parijs bedenk ik me ineens dat sommige musea aan 60-plussers korting verlenen. Aan de gesoigneerde dame aan de kassa meld ik dan ook dat ik 69 ben. Geschokt zegt zij: „Je suis trop vieille pour ca, monsieur.”

 61. Timmer: “Ik laat trouwens al mijn overpeinzingen van af nu achterwege. Ga alleen nog succesvol, grappige en positieve dingen schrijven.”

  Doe dat maar niet, Timmer, want dan worden je stukjes flauwe aftreksels van wat ze nu zijn. En ik vind ze wél leuk om te lezen. Dat zo’n giftig persoon als Klare taal haar agressie met regelmaat niet in toom kan houden, moet je simpelweg negeren. Dat Pawi je grappen niet begrijpt, soit. En Ilona is nu eenmaal overgevoelig als het om taal, China, Chinezen en hersenkwakzalvers gaat. Ons Rechtertje neemt elke gelegenheid te baat om je uit je tent te lokken met wat treiterige opmerkingen. Laat hem.

  Het valt niet te ontkennen dat je zelf uitdeelt. Dan moet je ook kunnen incasseren. De blogbaas te hulp roepen is wel het laatste wat ik je zou aanraden.

 62. A. Dapie AUGUSTUS 19, 2015 OM 08:27

  Inderdaad, dit is een proeve van onleesbaar gewauwel. Maar niet te vergelijken met de associatieve schrijfsels van onze Timmer. Die zijn heel andere koek en beslist wél leesbaar.

 63. “Dat Pawi je grappen niet begrijpt, soit.” De klas waar je begrijpend lezen leerde heb je zeker overgeslagen, Kees? Ik begreep een grap die niet gemaakt was, dat is van een heel andere orde.

 64. Luvienna AUGUSTUS 18, 2015 OM 21:48

  Het is meer dat ik het niet wíl geloven. Want dat Ikje van Frank H. was toch echt gekunstelde slappe hap, zeg nou zelf. Dan is het laatste Ikje toch een stuk beter. Ik vermoed dat er zelfs enige zelfspot in zit.

 65. @APD
  De pastiche op Tim, uiteraard. Voor preekjes krijg je geen punten.

 66. Tjongjonge, die Kees is vandaag met zijn verkeerde been uit bed gestapt. Klare taal krijgt ervan langs dat het niet mooi meer is, Ilona krijgt verwijten die volstrekt onverdiend zijn, en een zeer late reactie op een leuk ikje van Frank is ook al zo zuur.

  Neem een glaasje priklimonade, Kees, daar knap misschien van op.

 67. je

  PS, mijn alias hier is pawi. Komt van Pamela Windsor, ik koos niet voor de afkorting PaWi en al helemaal niet voor Pawi. Even goeie vrienden hoor.

 68. Het ‘laatstgenoemde’ museum…-zucht-. Het is dit soort gedragenheid waardoor DSR’s NRC-geborneerdheidsalarm snerpend afgaat.

  Het stil alarm was al bij het begin geactiveerd. Wie maalt erom dat men al sedert 2006 naar Parijs op museumbezoek gaat? Waarom de opsomming. Neen, dit is een Onlangs-in het-Concertgebouw-Ikje op lokatie.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 69. Voor de goede orde, ik snapte die van die muntthee ook niet, misschien omdat ik tot voor kort ook niet wist wie Jan Roos was – heb deze sufkip inmiddels gegoogled en griezel nog na – en ook misschien omdat de theedrinkende Job Cohen nou niet bepaald recent in het nieuws is geweest. Maar echt erg vind ik het niet als ik eens een grapje niet begrijp. Ik surf dan doorgaans verder. Evenzo als mensen mijn grapjes niet begrijpen, ook dan surf ik verder (en verwerk hem, als hij echt keigoed was, gewoon in het intro van de volgende week haha lekker puh dan moet je ook maar blogbaas worden icoontje

 70. Ik snapte die van de muntthee wél. Alleen was die grap niet gemaakt zoals ik hem snapte. Lezen jullie nou expres verkeerd?

 71. Cohen was laatst in het nieuws toen zijn vrouw overleed. In de NRC stond dit weekend een aardige necrologie over haar. Leuk mens, leek me. En dapper.

 72. Het kan geen toeval zijn dat TIm’s woorden zoveel misverstanden en tweedracht veroorzaken. Nee, daar is zorgvuldig over nagedacht.

  Het gaat zgn. over ene Jan Roos, maar de beschuldiging van kapmessentrekkerij (toe maar weer -zucht-) is dan wel weer aan ‘Roosje’ gericht, de nom de plume van onze eigen welisware glipgladde maar volstrekt onschadelijke Heer Rozenwater! Hoe verzint ie het!

  Maar wat hoor je hem nu al zeggen: ‘Mopper de mopper, boehoehoe, de overheid zou me een schaal water moeten brengen zodat ik m’n handen in onschuld kan laten wassen door een leuk zustertje!’.

 73. pawi AUGUSTUS 19, 2015 OM 14:32

  Geen sprake van pawi. Misschien heb ík een gebrek aan begrijpend lezen (maar heb daarvoor als geldig excuus dat ik mijn universitaire opleiding niet heb afgemaakt), maar jij leest al te selectief.

  Lees je de commentaren Klare taal weleens, bijv. het commentaar hierboven? Zo ja, wat concludeer je daar zelf uit? En overgevoeligheid is geen verwijt hoor, hooguit misschien lastig voor de overgevoelige.

  Jij vond het Ikje van Frank H. leuk, ik vond het gemaakt en zouteloos, wat ik al eerder had gezegd maar jij misschien niet gelezen hebt. Het Ikje van Frank v.d. I. vond ik daarentegen wel weer aardig, al valt er het eea op aan te merken. Misschien dat jij er niets in ziet en mee gaat met het oordeel van ons Rechtertje. Dat heeft toch niets met zuur of niet zuur te maken?

  En als je me dan iets te drinken aanbiedt, wat ik op zich zeer waardeer, dan toch liever een whiskey on the rocks dan een niet te zuipen glaasje prik.

 74. On the rocks, Kees? Je houdt dus niet van whiskey? Of bestel je altijd iets duurs als een ander trakteert?

 75. Typisch dat Frank Centre de Pompidou onvertaald laat, maar wel op bezoek gaat bij het museum voor moderne kunst (zonder hoofdletters).

 76. pawi AUGUSTUS 19, 2015 OM 15:19

  LOL!

  De Schrijvende Rechter AUGUSTUS 19, 2015 OM 15:29

  “Het kan geen toeval zijn dat TIm’s woorden zoveel misverstanden en tweedracht veroorzaken. Nee, daar is zorgvuldig over nagedacht.”

  Vervang “Tim’s” door DRS’ en het klopt als een bus.

  Wat een perfide suggestie, dat Timmer onze eigen Rozenwatertje zou bedoelen. Als kampioen framing schiet je hier in je eigen voet.

 77. Onmogelijk dat Timmertje mij bedoelde. Timmertje houdt van mij (terwijl dat niet eens wederzijds is!).

  Timmer het is hier een heuse apenrots. Je moet zien te leren van DSR, hij gaat zo nodig over lijken. Jij wil toch niet eindigen als het zoveelste lijk waar DSR overheen is gegaan?

 78. @HR
  Als alle lijken er zo aantoe waren als die waar je DSR voor verantwoordelijk houdt, dan had iedereen het eeuwige leven.

 79. Voor iemand die al zoveel ikjes-schrijvers onder de zoden heeft geschopt een uitzonderlijk slap antwoord! Misschien dat enig schuldgevoel je parten speelt?

 80. ‘Vertel me wie uw mede-reageerders zijn, en ik vertel u wie u bent…..”

 81. @HR
  Nee hoor. Dat jij de schaamt voor de wijze waarop je haar in haar gezicht simpel noemde en tegen DSR opstookte, dat kan ik me daarentegen levendig voorstellen.

  Maar goed, dat zijn ouwe koeien. Er zijn interessantere mensen & omstandigheden in het hier en nu.

 82. Miep had zelfbenoemde kanker, maar leefde desondanks nog lang en gelukkig. Nog steeds wel misschien. Echt een vrouw (m/v) om nooit te vergeten, maar nu niet zo actueel meer.

  Dat Kees liever whiskey on the rocks drinkt dan een glaasje prik, dat zegt hij waarschijnlijk niet tegen zijn vrouw. Muntthee heb ik voor je, Kees. En begrijpend lezen leer je in groep 4, niet in een collegebank achterin. Het mag een wonder heten dat je nog op die bank hebt gezeten.

  Trouwens, grappen die niet gemaakt zijn wel begrijpen: ik raad het eenieder aan. Het maakt je leven kleurrijker. Je kunt je eraan ergeren, aan die grappen, je kunt er hartelijk om lachen…ze waren er niet maar op deze manier ineens weer wel.

 83. Ik heb haar ongecompliceerd genoemd, zeker niet simpel. Jij bestempelde haar als simpel/onnozel. Ze zag mij als medestander. Hoe vaak ik haar wel niet tegen jouw aantijgingen in bescherming heb genomen!

  Maar goed je wil er niet aan herinnerd worden. Zit je blijkbaar toch nog dwars. Valt me van je mee.

 84. Het ikje van vandaag; een snufje zelfspot en een flinke scheut zelfverheerlijking.

 85. @HR
  Het hoofdstuk ‘Miep’ staat me uitsluitend bij als een episode van assertief slachtofferschap, waarbij DSR zich tegen ongemeen agressieve aanvallen moest verweren. Daar is Tim een lekkend kraantje bij.

  Je moet het als Miep zijnde toch wel heel bont maken wil JdW je bannen.

  Het ware schuldgevoel zit bij jou, anders had je jezelf niet zo’n diametrale voorstelling over de gang van zaken destijds aangepraat.

 86. @KT
  We bekijken het van dag tot dag, KT, maar je herhaalde oproep heeft DSR wel aan het denken gezet.

  Allicht komt hij ooit nog tot zijn volgende hoofdstuk van het groepsfeuilleton. Hij heeft het woord ‘scherpduppie’ immers niet voor niets aan de mist der tijden onttrokken en het zal waarschijnlijk wel door de moderatie komen.

 87. Dsr,

  Natuurlijk heeft alles zijn tijd nodig, dat zei Prediker reeds.

  De ikjes- beschouwing heb je zo weer opgepakt , op dezelfde manier , kordaat en wel.

  Het groepsfeuilleton gaat natuurlijk weer verder, te zijner tijd, in jouw stijl.

 88. Alles heeft zijn tijd
  [1] Alles* heeft zijn uur,
  alle dingen onder de hemel hebben hun tijd.
  [2] Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven,
  een tijd om te planten en een tijd om wat geplant is te oogsten.
  [3] Een tijd om te doden en een tijd om te genezen,
  een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen.
  [4] Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen,
  een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen.
  [5] Een tijd om stenen* weg te gooien en een tijd om stenen te verzamelen,
  een tijd om te omhelzen en een tijd om van omhelzen af te zien.
  [6] Een tijd om te zoeken en een tijd om te verliezen,
  een tijd om te bewaren en een tijd om weg te doen.
  [7] Een tijd om stuk te scheuren en een tijd om te herstellen,
  een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken.
  [8] Een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten,
  een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede.
  [9] Wat heeft iemand dan aan al zijn werken en gezwoeg?

  [10]  Ik overzag de bezigheden die God de mensen heeft opgelegd 
  

  om over te tobben.
  [11] Alles wat Hij doet is goed op zijn tijd;
  ook heeft Hij de mens besef van duur* ingegeven,
  maar toch blijft Gods werk voor hem vanaf het begin tot aan het einde ondoorgrondelijk.
  [12] Daarom lijkt het mij voor de mens nog het beste
  vrolijk te zijn en het er goed van te nemen.
  [13] Als hij kan eten en drinken en genieten van wat hij met al zijn zwoegen bereikt heeft,
  is dat immers een gave van God.

  [14]  Ik kwam tot het inzicht dat alles wat God doet voor altijd blijft: 
  

  er valt niets aan toe te voegen en niets gaat eraf.
  God maakt dat de mensen ontzag voor Hem hebben.
  [15] Wat is, was er tevoren al;
  wat zijn zal, is vroeger al geweest. God* haalt wat voorbij is steeds weer terug.
  Bron: http://www.willibrordbijbel.nl/?j=Prediker%203,1-15
  Een keimooi stukkie tekst eigenlijk 🙂

 89. En deze is wat meer op ons blogje toegesneden:

  Prediker 2.0: alles heeft zijn tijd ook op internet

  Prediker in een nieuw (social media) jasje door Eric van de Berg

  Alles heeft zijn tijd, ook op internet. Prediker 2.0 geeft je nog meer tijd

  1. Alles heeft zijn uur, alle dingen op het web hebben hun tijd.
  2. Er is een tijd om in te loggen en een tijd om uit te loggen, een tijd om te emailen en een tijd om emails te beantwoorden.

  3. Een tijd om te bashen en een tijd om te verzoenen, een tijd om te trollen en een tijd om te bloggen.

  4. Een tijd om te uploaden en een tijd om te downloaden, een tijd om te creëren en een tijd om te crowdsourcen.

  5. Een tijd om te ontvolgen en een tijd om te volgen, een tijd om te reageren en een tijd om niet te reageren.

  6. Een tijd om te googelen en een tijd om te vinden, een tijd om te saven en een tijd om te deleten.

  7. Een tijd om te knippen en een tijd om te plakken, een tijd om twitterstil te zijn en een tijd om te twitteren.

  8. Een tijd om te liken en een tijd om te unliken, een tijd voor online en een tijd voor offline.

   Bron.

 90. Ja, die tekst uit Prediker heb ik enige tijd geleden nog laten lezen…, niet de Willibrord-versie uiteraard.

  Die social media-versie is een verschrikking.

 91. @KT
  Niks – althans niks negatiefs. ’t is een tekst die het waard is om geplaatst te worden.

 92. Ik ben best benieuwd naar het wie & waarom van de neer-duimpjes op mijn laatste reacties.

 93. pawi AUGUSTUS 19, 2015 OM 17:19

  Kom maar op dan met die muntthee, ik knijp mijn neus wel dicht tijdens het drinken.

  Ja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, zoals ons Rechtertje vast zal beamen. Maar bedenk wel dat het geschiedenis was wat ik deed, geen wetenschap dus. Iedereen kan het als ie er zin an heeft.

 94. Nimmer klonk K. gesjeesder. Hij zal er nog wel eens spijt van hebben gehad.

 95. Ik heb Ziggo maar in het oude UPC gebied heb je het niet nodig.

  @DSR: “Je moet het als Miep zijnde toch wel heel bont maken wil JdW je bannen.
  Omdat jij haar het bloed onder de nagels vandaan haalde. Je wist het slechtste bij dat arme mensje naar boven te halen. Als er een wrekende god bestaat dan zul je daar zwaar voor moeten boeten, DSR. God heeft de eenvoudigen van geest lief, Miep was een eenvoudige van geest (die desondanks zeer geregeld met best wel leuke koppen op de proppen kwam). Jij bent absoluut geen eenvoudige van geest, je hebt zover ik weet zelfs op hogere kapperschool gezeten. Dat scherpe door door god gegeven verstand van je heb je misbruikt om een arme eenvoudig vrouwtje te treiteren.

  Blij dat ik niet in jouw schoenen hoef te staan als de dag des oordeels aanbreekt.

 96. Als ik zie hoe chagrijnig mijn partner wordt/is geworden na 2 avonden Ziggo-storingen, dan krijg ik de neiging om niet alleen Ziggo te ruilen!

  De onderwerpen volgen elkaar hier zo snel op, van Timmerark naar Miep, Roos en Prediker etc. dat het, als je niet veel tijd hebt, moeilijk is om even rustig over je reactie na te denken. Voordat ik het weet, zijn jullie al weer een onderwerp verder en sjok ik achter de feiten aan. Maar ik blik toch nog even terug:

  De stukjes van Tim doen me denken aan mijn stuiterende, piekerende pingpong-gedachten tijdens de helaas te vele slapeloze nachten. Ik lees ze graag, behalve de verhalen over ziek en zeer.

  Niet aardig vind ik het om iemand een “zelfbenoemde” kwaal toe te dichten, zoals pawi dat aan Miep deed. Als Miep nog leefde zou ze vast wel op drasties zijn teruggekeerd na het vertrek van DSR, denk ik.

  O ja, nog even wat betreft de opmerkingen van Tim over de Chinezen.
  Ik vermoed dat de Chinezen ons omgekeerd ook allemaal op elkaar vinden lijken.
  Ik voel me altijd meer gekwetst als ze over me zeggen: “ze is zwart, maar wel aardig” dan als men zegt dat alle zwarten op elkaar lijken.

  Zo, dat was het voorlopig weer even.
  p.s.
  Kees, wat heb je toch een mooie schaduwzijde op je foto!

 97. Zoals ze vaak weet Indra weer een mooie, aardige en genuanceerde reactie op het gekissebis en gerollebol van de laatste tijd te geven.

  Hoi Indra! Goeie vakantie gehad?

 98. De speculatie viert weer hoogtij en het verstand ligt op de hoedenplank.

  HR’s praatjes in deze kennen we nu wel, al schokt zijn wansmaak inzake Mieps koppen (‘Papie, het is heet onder me reet!’) me desondanks.

  Van Indra’s gedachtengang staat DSR toch wel te kijken. Miep is niet weggebleven vanwege DSR, ze kwam er juist om DSR te behaatheksen. Elke gedachte over of ze nog in leven is, is macabere speculatie, aangesticht door haar eigen doorgaans dubieuze beweringen.

  Wat is er trouwens tegen Tim’s ziek&zeer-stukjes? Dat is toch het leven zelve? Moedig dat hij erover schrijft, soms zeer beeldend ook.

 99. “Als ik zie hoe chagrijnig mijn partner wordt/is geworden na 2 avonden Ziggo-storingen, dan krijg ik de neiging om niet alleen Ziggo te ruilen!”
  😀 😀 😀
  Je hebt dus een partner… diepe teleurstelling voor alle liefhebbers van rubeneske exotische schoonheden op apie.com.

 100. @HR
  We heben het er al eens vaker over gehad, maar DSR houdt staande dat je Miep onderschatte. Ordinair op het slechtige af – jazeker. Maar simpel….daarmee doe je haar tekort.

 101. Van zo’n Rozenwatergnuif lopen de rillingen me over de rug….brrrr.

 102. @HeRoWa 10.25

  Houd moed, misschien blijft die storing voorlopig nog en wordt de neiging navenant sterker. 😉

 103. DSR doet een verwoede poging om de geschiedenis te herschrijven, Gelukkig zijn er nog genoeg mensen uit die tijd in leven om zijn herschrijving grondig te logenstraffen. Miep was zeer gedreven, je mag wel zeggen fanatiek in het bedenken van koppen. Waarschijnlijk was haar hele week goed als ze weer eens een kop had gewonnen. Koppen “op het randje” wonnen heel vaak en daarom zocht het arme mensje dat gevaarlijke randje, wist zij veel, één (1) keer is ze toen over de schreef gegaan. Genoeg voor roofdier DSR om haar ongenadig aan te vallen, Een uiterst onprettig aanblik. Laten we hopen dat hij het nu niet nog eens dunnetjes over gaat doen 😦

 104. @HR
  DSR heeft een rein geweten en dat is meer waard dan honderd getuigen -milde glimlachicoon-

 105. Verdomd handig zo’n rein geweten. Waar heb je dat op de kop weten te tikken?

 106. Een accurate weergave, HR. Miep wilde helemaal niet discussieren, alleen maar koppen bedenken. Toen het getreiter van DSR haar te veel werd, begon ze uit pure wanhoop te schelden. Dit waren de ”agressieve aanvallen” waar DSR op doelt.

 107. DSR is nog dommer dan ik dacht: trollen, waarbij de ene alias de andere gelijk geeft, leidt bij Apie tot onmiddellijke verbanning van deze site. Denkt hij echt dat dit de laatste keer is dat Bertje hier verschijnt?

  Nogmaals, ik ben het helemaal eens met wat HR zegt over Miep.

 108. Kan die Miep-discussie niet elders gevoerd worden? Ik en met mij vele anderen weten hier niets van, het is geen onderwerp dat speelt op dit blog en erg verheffend is het allemaal niet.

  Dat Indra een partner heeft is voor mij ook nieuws, maar goed nieuws. Het beeld van de alleenstaande werkende moeder met twee lastige bloedjes van kinderen, twee bijna onmenselijk zware banen en een fiets ligt wel meteen in diggelen. Maar wie maalt daarom? Als Indra maar gelukkig is. Moge Ziggo zich snel herpakken en anders kan Indra haar partner alsnog influisteren wat Letterzetter voor list bedacht heeft.

 109. Kees, het is geschiedenis, en zoals je misschien niet weet: je kunt wat leren van geschiedenis.

 110. Ja Bertje, DSR denkt het echt, Anders doe je wel heel erg je best om zijn stijl en klankkleur te imiteren.

  Eens met K. wat betreft het gemiep. Geen idee wat HR ermee denkt te willen bereiken.

 111. Trotse vader

  Op het nieuwe Kinderen voor Kinderenalbum van mijn zevenjarige dochter staat een liedje over scheiden.

  Terwijl ik haar ’s avonds instop, vraagt ze: „Pap, jij en mama gaan toch niet scheiden?”

  Mijn antwoord is een geruststellende ontkenning. „Gelukkig, want ik wil niet tussen jullie kiezen.”

  Trotse emoties overmannen me. Die kan deze vader mooi in zijn zak steken. Maar dan voegt ze eraan toe: „Want dat vind ik zielig voor jou.”

  Floris Pijls

 112. Mooie pointe, maar zoals wel vaker niet fraai verteld.

  Een ‘geruststellende ontkenning’ komt uit dezelfde koker als ‘aanmoedigende bijval’. Vaderman zal overvallen zijn geweest door een gevoel van trots in plaats van een heel resem aan hovaardige gemoedstoestanden en ‘iets in je zal kunnen steken’ wordt doorgaans alleen geruikt om iets negatiefs uit te drukken.

  Al met al wordt de spits waarvan de inzender zichzelf laat afduvelen fraai opgebouwd, maar het had wel een metertje minder mogen zijn.
  Eindoordeel: 6.5+ (zegge: zeseneenhalfplus)

 113. Een ikje naar mijn hart. Je vraagt je wel af hoe je het verschil voelt tussen meerdere of zelfs diverse trotse emoties (gewoon trots en/of keitrots en/of apetrots?)

 114. Bij dat gekibbel tussen de diverse apiedapie-reageerders achter hun eenzame toetsenbordjes moet ik regelmatig denken aan dat legendarische KvK-liedje ‘ kom je strakjes bij me spelen’

 115. Ach, in ieder geval spelen de mensen met elkaar. Er wordt ook wel eens aan de haren getrokken, maar dat hou je toch.

 116. Ah, mooi liedje mopperkont.
  Had KvK een tijdje niet meer bijgehouden omdat mijn eigen kinderen allang de deur uit zijn.
  Maar ik herkende het liedje wel, van degeen die hierna komt: Alex Klaasen! 😆

 117. Is er nog hoop, vroeg de patient. Nee hoor, ontkende de arts geruststellend.

 118. Nu zie ik het pas, bij terugscrollen: Indra heeft de fietsvakantie overleefd, is met haar twee pubers ingetrokken bij een Ziggo gedupeerde (of andersom) en geeft een beetje repliek op meditenmedat.

  Fijn dat je weer van de partij bent, Indra.

  Jammer dat je sommige kritiek kritiekloos plaatst, zoals over pawi en DSR. Zoals jij het ziet zat het niet, maar even goeie vrienden hoor.

  Miep zou uit het hiernamaals ongetwijfeld wat regen en bliksem naar ons zenden als ze daar WIFI hebben.

 119. pawi , zoals jij het ziet, zit het ook niet, want niemand is bij niemand ingetrokken. 😉 Latter dan lat kan het bijna niet!

  Ja, dat is het risico van incidenteel reageren: dat je geen overzicht meer hebt op wat er hier allemaal beweerd wordt en werd. En geloof me, dat is heel veel als je een poosje weg geweest bent.
  Vandaar ook mijn aarzeling vanmorgen om hier weer aan te haken.
  Blijkt dus terecht. Ik volg jullie wel in stilte, voor zover mogelijk!

  Luvienna: heb een leuke, maar pittige vakantie gehad.
  Kees: mijn kinderen vroegen wat “bloedjes” zijn. 😆

 120. Welkom terug Indra. Ik heb je gemist.
  Pawi, ik moest er gisteren al erg om lachen. Misschien kun je er mee optreden? Niet vertelde grappen! Een niche.
  Kees en APD jullie hebben gelijk. Als je niet in de keuken kunt zijn, kook dan niet!
  Ik ben er aan het werken aan…goede zin voor een schrijver, Luvienna, aan de nieuwe aflevering dus. Niet om iemands mond te snoeren, gewoon omdat het leuk is om te doen.
  Een fijne nacht voor ieder, Ziggo of KPN. Mogen je dromen niet gehacked worden.

 121. Ik heb dit jaar helegaar geen aandacht besteed aan de herdenking van het overlijden van Elvis. Als kind (14-24) keek ik reikhalzend uit naar en in de omroepbode om te zien of er films of beter concerten werden uitgezonden. Nu heb ik niet eens naar Zomergast Peter Buwalda gekeken, terwijl ik wist dat hij Elvis fan is. Maar ja, ik mijn planning van 35 jaar geleden had ik daar moeten zitten…

  PS
  ik heb weer ergens op gedrukt en nu is mijn Windows Edge dubbel zo groot…weet iemand hoe dit weer te corrigeren?

 122. TimmerArk gisteren 21:47
  Dat maakt mijn dag al bij voorbaat goed, dat ik je aan het lachen heb gekregen. De mondegreens van de schrijverij, zo zou ik de niche noemen.

 123. Timpie, dat zal wel een zoomknopje zijn zo te horen. Maar hangt af van tablet of lap of desktop.

  Als Edge tweekeer zo groot wordt is het een DDOS aanval, die pompt hem op als het ware. De nameservers in je hele huis (ook die in de televisie en radio zitten en heb je ook een smart koelkast? Dan die ook) kunnen nu geen contact meer maken. Is helaas maar een remedie voor: computer onmiddellijk uitzetten (met shut down en ook de stekker eruit), en in goed dichtgebonden vuilniszak buiten zetten. Koelkast drie dagen met open deur helemaal laten ontdooien en goed uitluchten.

 124. Indra, gewoon lekker zeggen wat er in je opkomt via reactieveld of idd zwijgend genieten. Het eerste is leuker natuurlijk. Je wordt niet verondersteld alles gelezen te hebben. De laatste tijd zijn mensen hier wat snerig naar elkaar, heeft niks te betekenen, gaat in het najaar wel weer over.

 125. Mondegreens? Nondegreens?

  Heb het opgelost hoor A. Dapie. Geen vuilniszak aan te pas gekomen. Zoveel zelfrespect heb ik nog wel!

 126. Sail Amsterdam

  Tijdens het avondeten bespreken we hoe de laatste dagen voor het einde van de schoolvakantie het beste kunnen worden besteed. Suggesties vliegen over en weer.

  „We zouden toch naar de musical Anne Frank gaan?” Vader, cynisch: „Ja, goed plan, gezellig druk in Amsterdam. Sail is begonnen.”

  Dochter weet het beter: „Die is al weken bezig, hoor.”

  Vader: „Echt niet, die schepen zijn net in Amsterdam aangekomen.”

  Dochter met een preoccupatie voor winkelen reageert verbaasd. „Schepen? Wat hebben die nou weer met de sale te maken?”

  Jaap Westmaas

 127. Tjonge, de NRC had weer eens een actueel Ikje nodig. Flauwer kan het niet.

  Die preoccupatie voor winkelen had er ook wel uit gemogen.

 128. Wie is Jaap eigenlijk. Een broer? Een levenspartner? Een huisvriend?
  En blèèh… zo cynisch is vaders opmerking ook weer niet; ’t is een hele flauwe grap die de hele week overal voorbijkomt.

 129. Ietwat parmantig geschreven, deze dialoog tussen vader (zal Jaap zelf wel zijn, gezien zijn schrijfstijl) en dochter.

  Een van de mooiere foto’s van Sail is deze:


  Wie weet heeft Heer Rozenwater een dezer dagen nog mooiere gemaakt.

 130. Nee, zeker geen mooiere foto’s, pawi. Dit is een hele mooie! Ik heb het maar druk met al die evenementen in Amsterdam. Vanavond naar de Parade.

  @Bertje, je bent niet mij maar wie ben je dan wel? Meest voor de hand liggend is toch dat je DSR bent maar de blogbaas zou dat inderdaad aan de hand van je IP moeten kunnen zien. Of speelt de blogbaas onder één hoedje met DSR? Het kan allemaal. Één ding is zeker, Bertje verschijnt iets te vaak als een duveltje uit een doosje hier op apie.com.

 131. Welnee HeRoWa, Bertje is gewoon Bertje, zijn eigenste zelf, zijn persoonlijke ik. Dat hij zo nu en dan verschijnt zegt toch niks over eventuele trollenarij? Je denkt toch ook niet dat bijvoorbeeld Indra een personage van, ik noem maar iets, pawi is?

  Nee hoor, Bertje is Bertje. Niemand anders.

 132. de nieuwe van Woody Allen, Irrational Man, met die heerlijke swingende muziek van het Ramsey Lewis trio

 133. Als je niets beters wet kun je altijd nog je dochter te kakken zetten op het internet.

 134. Voor de competitie: Het slechtste Elvis nummer ooit…

  Tips kun je sturen naar Timmerark@gmail.com

  Zo, heb net de kamer volgespoten met insectenverdelger dus ik ben even offline.

 135. Breaking news:
  Schietpartij in de Thalys* van Amsterdam naar Parijs (niet de gewone trein dus!).
  Het programma op radio 1 werd ervoor onderbroken.
  De slotzin:
  Het is nog niet duidelijk wat er gebeurd is (houd je kop dan?) Maar we houden rekening met terrorisme.
  Geert is weer blij.
  Vanavond Thalysexperts bij Jinek.

  Wat willen terroristen trouwens? Aandacht? O, dan dan geven we ze het…het is niet te geloven, maar het gebeurd.

  Nu weer verder…

  *https://www.thalys.com/nl/nl/aanbiedingen-en-tarieven?xts=475592&xtor=SEC-3602[NL+NL+Marque]-GOO-[Marque+Exact]-[5854178927]-S-[thalys]&xtdt=24002990

 136. O, Mark, Ark, hou nou eens je kop! Dit is niet het platform.
  Sorry (echt oprecht!) ik had dit niet hier moeten plaatsen.
  Ik moet het eens leren.
  Dom.
  Sorry.

 137. @Tim
  Welke Geert? Is dat de stoffeerder die kogelgaatjes mag vullen ofzo?

 138. DSR, gelukkig dat ik je hier nu tref, ik lees e.e.a. net even terug en je bent gehacheld! Nee, gehackt. En wel op 20/8 om 10:25.
  Dat je het weet!

 139. Breaking news altijd welkom, Timpie. Had het nog niet gehoord of gezien. Zat er ook niet in gelukkig. Het moet niet gekker worden. Maar je kon er op wachten. Een vliegtuig kom je slechts in na een half uur gezeik met paspoort, detectiepoortjes en fouillerende handen, op de Thalys stap je met je Kalasnikovs in een koffer zomaar in. Dat heeft me al jaren verbaasd.

 140. Ark, Timmer eens wat minder aan de weg en maak je eigen journaal alsjeblieft? Hier roeptoeteren wat er allemaal te zien en te horen is op de radio en tv, je bent per definitie te laat daarmee. Wij kijken en luisteren ook op die kanalen. En weten het dus al voor jij er verslag van doet.

 141. Nog even een laat commentaar op het ikje dat ik net pas las:

  Een typische ijdeltuitsreactie van een Amsterdammer die het bijzonder goed met zich zelf en zijn intelligente nageslacht getroffen heeft.

 142. @APD
  Daar is op zich niks vreemds aan, Amsterdam-Parijs is binnen de Schengen-zone. Als je naar Londen wilt, moet je bagage wel door de scan.

 143. Ok Pawi. Het was erg druk op de oude Osdorperweg zo rond tienen. Bij thuiskomst burenruzie. Warm weer.
  Mijn Vrouw kijkt mij vriendelijk aan.
  Poes wilde er uit.
  Bed lonkt aanlokkelijk.
  De vraag die mij bezig houdt is:
  Waar wil jij van dromen vannacht? Op het geopolitieke front natuurlijk.
  Don’t get me wrong (pretenders).

 144. Volgens mij heeft Tim z’n kamer niet helemaal goed gelucht na de insectenverdelger….

 145. DSR, het ging me om het vervoermiddel niet van waar tot waar. Als je van Amsterdam naar Parijs vliegt dan kom je er met wapens en zonder legitimatie niet in. Met de trein kan heel Al Qaida gezellig mee, in de familiecoupe.

 146. Pawi, dat van die Thalys wist ik in ieder geval nog niet. Een korte melding van breaking news en wat er door een reageerder heen gaat is wat mij betreft welkom.

  Ik herinner me nog Koninginnedag Apeldoorn van een paar jaar geleden, de gek in de zwarte Suzuki, dat zag ik voor het eerst bij de buren (en dacht aanvankelijk aan een grap).

  Balans en dosering is wel in de gaten te houden, zie mijn eerdere handleiding voor Timmerark, paar dagen geleden.

 147. He…ik heb een handleiding…

  Maar het ging mij eigenlijk juist niet over het Breaking News. Het ging mij over het onderbreken van een radioprogramma terwijl je nauwelijks nieuws hebt.
  Het is voor mij in Nederland fout gegaan na de moord op Millie Boele; toen de verslaggever van Nova op zijn tenen stond om over een schutting te gluren van de tuin waar ze uiteindelijk werd gevonden.

  Men is nu zo bang iets te missen dat men zonder feiten, zonder duiding alles maar gelijk de ether ingooit.
  De luisteraar, mij in dit geval, met meer vragen dan antwoorden achterlatend.

 148. Geen idee wie Millie Boele is, maar het zal wel lang geleden zijn. Toen is het dus met Nederland misgegaan, jeetje, dan heb ik wat gemist dus.

  Het programma onderbreken bij een grote nieuwsgebeurtenis -nota bene op de nieuwszender NPO1 – lijkt me precies wat er moet gebeuren. Van mij daarover dus geen klachten, integendeel.

 149. Maar dan moet er ook wat te melden zijn. Nu krijg je flarden, de berichten zijn onaf, net wat TimmerArk zegt: houd je kop dan?

  Als dat de pointe was, TimmerArk, dan trek ik mijn eerdere opmerking in.

 150. CNN noemt dit de ‘developing story’, ze zenden uit wat ze aan nieuws kunnen garen. Keispannend. Denk aan de uren die we tijdens 911 aan de buis zaten, verbijsterd, wat is daar aan het gebeuren! Of de dansende types op en tuffende Trabantjes door de Muur. Graag flarden ja, geef door wat je weet. De tijd van het “nieuws” met achtergronden, duidingen en commentaren een dag later in de leunstoel is voorbij.

 151. @Apie Ik heb juist wel behoefte aan achtergrond, duiding, diepgang. Een en hetzelfde nieuwsbericht komt je tegenwoordig wel 100 keer voorbij, tot je het spuugzat bent.

 152. Gesprek

  De laatste tijd hoor ik nogal wat mensen klagen dat smartphones ervoor zorgen dat er minder gezellig gepraat wordt, iedereen zit op zijn schermpje te kijken en te tikken.

  Gisteravond, na een zomerse zonnige dag, barst een enorme regenbui boven ons huis los. Om kwart over tien wordt er gebeld.

  Twee studentikoze types, gekleed in T-shirt en sportbroek, staan drijfnat voor mijn deur.

  Ze halen beiden uit hun kontzak een dure iPhone. Ze vertellen dat ze nog naar Delft moeten fietsen en dat ze bang zijn dat hun toestel nat zal worden.

  Of ik misschien plastic zakjes heb om hun dure bezit te beschermen.

  Na een gezellig gesprekje nemen zij dankbaar afscheid.

  P. Duvekot

 153. Een ‘gezellig gesprekje’ met P. Duvekot lijkt eerder een eufemisme voor een preekje van de conrector in plaats van een prettige gedachtenwisseling, want vrijwel iedere zin die P. Duvekot op schrift stelt druipt van weinig subtiel sarcasme.

  Het begint al met de opening. Onbegrijpelijk dat dit ondanks DSR’s veelvuldige opmerkingen in deze nog steeds voorkomt. Niet hetgeen P. Duvekot wel eens gehoord heeft, noch hetgeen hij zoal bedenkt, is van belang. We zijn slechts geinteresseerd in wat P. Duvekot meemaakt.

  Een ‘dure’ iPhone, een ‘duur’ bezit, opgedipet uit die akelige ‘kontzak’ – nu weten we het wel, P. Duvekot! Een uitdrukking over de prijs van alles maar de waarde van niets kennen schiet DSR in gedachten.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 154. Er is iets gebeurd!
  Wat?
  Iets gevaarlijks.
  Waar?
  Ergens in de Randstad.
  Zijn er gewonden?
  Daarover berichten we later.
  Is het een aanslag?
  Valt nog niets over te zeggen.
  Is er iets meer bekend?
  Op dit moment nog niet.
  Is het wel nieuws dan?
  Jazeker, een flard, maar het is nieuws.

 155. Jammer dat de heer Duvekot zijn woonplaats (Harlingen, Enschede, Goes, Breda?) niet noemt: nu blijkt de zin ‘en ze moeten nog naar Delft fietsen’ in het luchtledige hangen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: