Kannie wachten op de volgende maansverduistering (91)

Kanniewachten (photo: A. Dapie, 2015)
Kanniewachten (photo: A. Dapie, 2015)

Ja, ze moeten het maar eens voelen, dacht de blogbaas en hij talmde extra lang met het plaatsen van het wekelijkse intro. Het was 13h00 uur, maandagmiddag, en hij drukte lekker niet op “publish“. Ha! Er gingen vijf minuten voorbij. Geen reacties. Het werd kwart over één, twintig over, half twee … Geen boeh noch bah op het blog. Geen spreekkoren, geen ongeruste mailtjes. Nu weet ik hoe JdW zich voelt, dacht blogbaas dezes mismoedig. Nu weet ik hoe Heer Rozenwater zich moet voelen met zijn kunstrubriek bij de buren. ’t Is niet best. Maar het zal wel wennen. En schouderophalend publiceerde hij dan toch maar zijn wekelijkse intro. Nog negen te gaan …

Bloedmaan noemden ze dat ding, nou, er droop niks van af, en het was ook helegaar niet eng.

En vannacht was hij nog wel zo gelukkig geweest. Samen met zijn lief in tokkieskostuum (pyjamabroek, dikke sokken, sportschoenen en overjas) op de kade, gans en gaar allenig, om 4h47 in de maneschijn die er even niet was. “Bloedmaan” noemden ze dat ding, nou, er droop niks van af, en het was ook helegaar niet eng. Nee, ook hedenmorgen verging de wereld niet.

Nog steeds niet echt veel maneschijn (photo: blogbaas dezes, 2015)
Nog steeds niet echt veel maneschijn (photo: blogbaas dezes, 2015)

Het meegebrachte fototoestel, trouwe digitale bondgenoot op al blogbaas’ reizen, weigerde op het moment suprême ook maar iets te fotograferen. “Change battery pack” was al wat het ding keer op keer kon uitbrengen. Terwijl het al sinds gisterenavond urenlang aan het stopcontact had gelegen. Dus zat er niets anders op om met den BlackBerry 10 het unieke natuurtafereel vast te leggen. De resultaten zijn met een beetje fantasie en veel goedwillendheid – iets dat niet bij alle lezers van dit blog in ruime mate voorhanden is – toch nog wel te waarderen. Toch? Nou dan! *glunder icoontje*

Istieweer! (photo ook van blogbaas dezes, ook van hedenochtend 2015 dus)
Istieweer! (photo ook van blogbaas dezes, ook van hedenochtend 2015 dus)

Het leukst, en dan gaan we aan het intro beginnen, waren de mensen die sombertjes, weggedoken in donkere jassen, voorbijliepen, op weg naar het werk. Tsjiezus, die doen dit elke dag zo vroeg! Die vinden het normaal om voor vijf uur op straat te lopen. Deze harde werkers – of laatthuiskomende meisjes van plezier en hun klanten – keken niet op of om. Ze hadden wellicht de mediahype gemist. En wij wisten … als ze piepeventjes naar boven zouden kijken … dan zouden ze deze ochtend aan hun kleinkinderen kunnen doorvertellen. Maar ze deden het niet. Ze lazen een gratis krantje, roerden een papieren bekertje, keken op hun mobieltjes en gaapten langdurig. Tot ze uit het zicht verdwenen. Toen deden ze het nog, denken we, maar wij zagen het niet meer.

„Heeft u wel eens een vlieg doodgeslagen met uw iPad?”, was de clou van een ikje van Frank Hiemstra. De Schrijvende Rechter (DSR): “Attenooije – altijd maar weer over ouwe mensen en hun gedoetjes. -bareuh- En zo lusten we er nog wel meer: wel eens een makreeltje ingepakt, vloer afgedekt, kont afgeveegd met je iPad?”

Heleen Akerboom-Menger schreef over een reisje naar Israël en haar telefoontje dienaangaande met een reisverzekeringshelpdeskgansje. “Fijn om te lezen dat het om een ‘geplande’ reis naar Israel ging, niet om een ontvoering door de Mossad of een dolzinnige ontsnapping met een jonge toyboy oid.” schreef DSR. “Voor de rest mag het mormel van vandaag wel tussen de bruine anjers worden geplant.”

babyccinoEne Floor van Rooy had het over de 2-jarige Spijker die zijn moeder krijsend om een ‘babycchino’ smeekte. Letterzetter maakte er korte metten mee: “Gezegend eenieder die geen voorouder, familie of sympathisant van Floor is. Gezond verstand is al dun gezaaid en bij mensen die hun kind Spijker, Sterre, Maan, Zon, Zaag of nog debielere naam geven, ontbreekt het geheel.”

100e reactielepeltjeDe 100e reactie was voor Klare taal. We hebben even geen tijd om op te zoeken welke reactie dat was, maar onze vreugde is er niet minder om.

Ronald van der Horn schreef over de onbeantwoorde liefde van een knobbelzwaan voor een houten ooievaar. DSR: “Daar hoeft de inzender zich niet schuldig om te voelen, Die zwaan doet nu z’n zwanedingetjes met een zwaaninnetje van vlees en bloed.”

… klagen over die houten wijven met hun streken. Sterkte Zwaanmans!

En bij onze nieuwe reageerder Gebbetje, van wie ook de titel van het weekoverzicht van vandaag afkomstig is, gingen de schrijfklieren open: “Je ziet die zwaan ook zo de straat uit sjokken; hangende vleugels, gebogen kop, sjekkie mismoedig in de snavel, nijdig een trap tegen een vuilniszak geven en dan het eerste beste café in om troost te zoeken in de drank en te klagen over die houten wijven met hun streken. Sterkte Zwaanmans!”

Nou, dat waren zo’n beetje de ikjes van vorige week. In de categorie “overig” noteerden we een klein kotsicoontje voor Timmerark voor zijn: “Door Hem ben ik bijvoorbeeld, in willekeurige volgorde, in aanraking gekomen met Luvienna, pawi en Indra. Drie vrouwen die, naar ik weet niets gemeen hebben behalve een ongelofelijke fijnbesnaardheid en een geweldig gevoel voor literair talent.” Blogbaas dezes wenst niet met een hoofdletter te worden aangesproken, dat reserveren we voor Hem van wie ons dagelijks Brood afkomstig is, toch? En de dames prikken zelf wel door het geslijm heen, zo mogen we hopen.

De Handdruk - foto gemaakt door een stralend middelpunt, (c) 2014
De Handdruk – foto gemaakt door een stralend middelpunt, (c) 2014

Voormelde pawi kan er wel wat van hoor, getuige haar feuilleton natuurlijk, maar kijk nou eens naar deze sfeerbeschrijving: “Jaren geleden zat ik aan tafel met tegenover mij *A.Dapie, aan zijn linkerzij Luvienna, aan zijn rechterzij Ad Hok. Dapie en ik gaven elkaar over de tafel heen de rechterhand die onze vete zou moeten beslechten, en voor de foto deden we het nog eens over met de linkerhand. De vete doofde langzaam uit. De foto zwerft nog ergens. Dapie was het stralende middelpunt.” Dat Dapie en alle anderen die zij vervolgens nog noemde (Luvienna, Ad Hok, de chaperon, Heer Rozenwater) helegaar geen stralend middelpunt waren, maar zijzelve, da’s voer voor een kniesoor.

Verder ging het over tal van zaken, waar we vanwege schreeuwend tijdgebrek en keislaap niet op in kunnen gaan: de straling van mobiele telefonen en wifi’s, of je God tussen je brood mag doen, en allerlei muzikale discussies en video’s, een verfijnd blog waardig.

Minister van Justitie zoekt met een kluit naar het riet - Letterzetter
Minister van Justitie zoekt met een kluit naar het riet – Letterzetter

Letterzetter won de kopjesprijs bij een bootje.

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve (c) 2015 en heet “Klom ik op mijn ladder”

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

267 gedachten over “Kannie wachten op de volgende maansverduistering (91)”

 1. Oei, die kwesties over vrijdag zaterdag en zondag zijn ook nog nooit beslecht.

  Daar kunnen nog vele gelovigen een boompje over opslaan.

  Binnenkort meer op Uw scherm.

 2. En ik mag mezelf een keer feliciteren met het behalen van de 200e reactie. Ik kom helaas al om in die lepeltjes, maar het gaat om het idee.

 3. @Apie Heer Rozenwater, mogen blogbazen ook aan die referenda meedoen?
  Uiteraard, een blogbaas mag ook zijn stem uitbrengen maar wel zo correct dat je het even vraagt. Zelf een referendum organiseren is natuurlijk uitgesloten. Dat zou leiden tot verstrengeling van belangen. Nee, de organisatie moet je overlaten aan een onafhankelijk bureau zoals het gerenommeerde Luv & HR.

  Je hoeft je geen zorgen te maken over de privacy- en veiligheidsaspecten van de referenda, hebben de knapste koppen zich over gebogen, alles is heel netjes dichtgetimmerd, geen wolkje aan de zon, hopsasa tralala en we nemen er nog ééntje!

 4. De uitslag van het laatste referendum laat enigszins verdeelde resultaten zien maar we mogen nu al toch wel voorzichtig concluderen dat een meerderheid voor het houden van het Bent u al referendum-moe? referendum is.

  Opmerkelijk: “Other” (andere) wist 38% van de stemmen te accumuleren en 12% van de “Other” stemmen profileerde zich als blank. Die stemmen komen uiteraard te vervallen, misbruik van het referendum-tool om racistische onderbuikgevoelens te laten opspelen wordt niet getolereerd!

 5. Hardlooptraining

  Tijdens mijn hardlooptraining komen kleine groepjes leerlingen mij tegemoet fietsen. Ze zijn netjes voorzien van een geel hesje en worden begeleid door volwassenen.

  Het is een smal pad en ik loop tegen het verkeer in. Dat is mij vroeger – in de jaren 60 – op verkeersles geleerd. Zo kun je tegemoetkomend verkeer goed in de gaten houden en loop je niet het risico van achteren aangereden te worden.

  De leerlingen letten goed op. „Tegenligger!” of „hardloper!” brullen de voorste fietsers telkens. Enkele jolige leerlingen roepen: „Kan je niet harder lopen?” of zelfs „ouwe lul”. Het deert mij niet en ik besluit een naar mijn maatstaven imponerende tussensprint in te zetten.

  De ergste opmerking moet dan nog komen. Het laatste groepje heeft mij in het vizier en een van de ouders roept: „Oppassen, wandelaar!”

  Herman Roovers

 6. Ja Herman, ik begrijp welke pointe je in gedachten had, keurig met zelfspot en zo, maar het komt er niet uit. Kijk nog eens in de voorschriften van de ikjes, met name de lengte. Dit is een column met overbodigheden te over.

 7. “Ik liep heel hard voor mijn leeftijd en toen riep er iemand;’ Wandelaar!'”

 8. Verhikje

  Verkeersles

  We fietsen van school naar de sporthal.
  Op het smalle weggetje loopt een of andere gek tegen het verkeer in.
  Onze begeleider vooraan brult: ‘Pas op, wandelaar!’
  We kunnen hem nauwelijks ontwijken, ik roep: ‘Ouwe lul!’
  In plaats van dat hij aan de kant gaat begint-ie van schrik ook nog te draven. Die seniele bejaarden zouden eerst op verkeersles moeten voor ze op de weg komen.

 9. zucht mensen die het begin van het eind van de week op vrijdag willen vieren, zijn ook degenen die woensdag de week geinig doormidden willen zagen, kantoorvolk, ach, je moet ze wat gunnen.

 10. En wetende dat het merendeel van de reageerders van apie al op (opa- of oma) leeftijd is – ik ben benieuwd: vindt men de eindtijden van Herman nog er toe doen, of vindt men Herman eigenlijk al ver ‘over the hill’, in het ‘the walking dead’ – gebied?

 11. Daar zijn geen records mee te winnen Luvienna, tenzij je aan de voortzetting van je feuilleton bezig bent.

 12. NASA betaalt tienduizenden dollars om wekenlang in bed te blijven liggen.

 13. Als ik zou er kunnen douchen, tv kijken, computeren en bezoek ontvangen, wie weet.

 14. Ik denk dat niet kunnen douchen en geen bezoek ontvangen een deel van het experiment is, DSR.

 15. Maar je hebt van die magnetron washandjes die prima voldoen. TV kijken doe ik nauwelijks en bezoek ontvangen ook niet. Waar kan ik mij opgeven?

 16. Na zorgvuldig hertelling, was nog een heel werk, kunnen we nu de officiële uitslag van het laatste referendum annonceren:

  Ja, er moet een “Bent u al referenda-moe?” referendum komen.

  http://www.poll-maker.com/

 17. Ondanks de oorverdovende mediastilte over de referenda-rage gaat het uitstekend met de referenda-rage.

  Zelfs op A.Dapie, een keurig blog overigens, neemt de referenda-rage angstvallig toe.

  Hoe dit te stoppen vragen wij ons af, onze persen staan al stil, hoe verder nu?

 18. Tja, stop het maar eens, Klare taal, net als TTIP en CETA overkomt het ons allemaal, met open ogen tuinen we d’r in 😦

 19. Goedemorgen APDC. Als politiek duider mag ik u het volgende ontbijt melange als uitkomst van de peiling van Maurice, doe je nog even vlug De Hond uitlaten Henk? voorschotelen. Een realistisch mix voor de maandagochtend. Zit u goed en heeft u lekker gedoucht?
  PVV SP CDA Christen Unie…

  Bedenk wel: Adolf en Josef sloten ooit ook een (tijdelijke) deal. En ik wil niemand, echt niemand van onze generatie politici en kiezers vergelijken met deze voorgangers en tijden, alleen maar aantonen dat macht vreemde bedpartners mogelijk maakt.

 20. Haha, die malle klare taal met d’r: “de referenda-rage [neemt] angstvallig toe”. Neemt angstvallig toe….., hoe bedenk je ‘t. Ik meen dat de Van Dale net met een nieuwe druk komt, een ideetje misschien?

 21. Als je dan toch bij de boekenwinkel binnenloopt, Geppie, neem dan meteen een exemplaar mee van ‘Emotionele Intelligentie’ (hoe kom ik op anderen over).

 22. Ja, dat kun je vast net als turnen e.d. uit een boekje leren.

 23. En wie, zoals Tim overal Hitler bijhaalt, zelfs als je ‘m Adolf noemt en meent geen vergelijkingen te trekken, banaliseert het kwaad en doet heden en verleden onrecht.

 24. Typisch – er zijn dus kennelijk twee unieke reageerders van mening dat je turnen uit een boekje kunt leren en dat je Hitler overal bij kunt halen. -verbaasd-meewarige glimlachicoon-

 25. Ik haal Hitler er tegenwoordig alleen nog maar bij wanneer hij in een adem met Stalin genoemd kan worden. Of Mao. Om het breder te trekken. Die imbecielen die ooit hebben geprobeerd Hitler of WO2 uit iedere vergelijking te halen hebben daar vast een dubbele agenda bij.
  En soms noem ik Hitler Adolf en Wilders Geert maar ik vergelijk ze niet met elkaar, al zou je het op het gebied van kapsels bijna niet niet kunnen doen. De een haatte Joden en de ander Moslims, dat is toch echt heel anders.

 26. Haal ze er hier maar bij voorkeur helemaal niet bij, Timmer. Tenzij in hoge uitzondering als het over ze gaat. En dan nog.

 27. Bedankt apie, voor de leestip van dat boek over EI. Maar voordat ik me aan het lezen zet, is het wel een goed boek? Hoe komt u zo bij deze titel? U had toch zeker zelf geen probleempjes met uw EI? Geen scheidinkje ofzo achter de rug? Ik bedoel, er was toch niks mis met uw EI? Of lag het aan het hare? U komt met de term EI, u komt met dat boek. Dus u heeft iets met onderwerp. Heeft het geholpen?

 28. Ah, maar Daniel Goleman is cabaretier, lachen man: hij komt in dit filmpje tot de conclusie dat iemand in een rolstoel niet kan lopen. Beetje gedateerd filmpje is het wel. Aanbevolen door apie…

 29. En Steve Colbert zit in het publiek op 1.34! Al die beroemdheden komen ook voortdurend bij mekaar op de koffie.

  Die Dr Goleman lijkt trouwens een Ik-je voor te dragen, inclusief zelfverheffinkje (‘a five dollar bill’ voor een rolstoeler – en dat in die tijd!), maar blijft ons de pointe schuldig.

 30. Het was een koude, grauwe, miezerige winterdag….. Eigenlijk gok ik dat die man in rolstoel door het plotseling aanboren van zijn Emotionele Intelligentie weer kan lopen. Of in ieder geval, dat hij opstaat uit zijn rolstoel om achter dat biljet aan te hollen.

 31. Geppie, ik heb een boek aanbevolen geen filmpje en al helemaal niet alles wat de man in zijn leven allemaal nog meer gedaan heeft. Moeilijk?

 32. Gruwelverhaal in het kwadraat….

  Dat dan weer wel, dank zij G.
  Ik heb ooit een proefab. op Trouw genomen , maar nooit voortgezet i.v.m.braakneigingen.

 33. Trouw had altijd een hele degelijke kerknieuwspagina, waarin het gekonkel in de synode werd weergegeven als een spannende wielerwedstrijd, en regelmatig features over pasontdekte evangelieen die een heel ander licht op de zaak zouden werpen, de huwelijksakte van Jezus en andere curiosa.

 34. Mijn afkeer ( zelf RK Light, eigenlijk niks van die lichtende , progressieve bende), nee Trouw heeft zelfs Vrij Nederland waar ik ook nog ooit een abonnement heb gehad , evenals de Volkskrant in een ver verleden overtroffen.

  Eigenlijk moet ik naar de Telegraaf, die ik altijd verafschuwd heb, nu de NRC, sinds de verschrikkelijke Van Der Meersch de burelen aldaar bevolkt.

 35. Op zich vond ik Trouw niet slecht, maar na een paar weken irriteerde mij de toch zalvende toon, die mij in eerste instantie niet echt irriteerde.

 36. Daniel Goleman is dus de Goeroe (compleet met goeroebaard) van Apiedapie, en apiedapie is zijn kritiekloze discipel. En het boek van Goleman is apie’s heilige schrift. Zie je vaker bij die devoten, dat ze geen kritiek of humor verdragen.

 37. ‘teveel zalf maken stinkende heelmeesters?’ Te veel zalf maken? Dit is met de beste wil van de wereld niet meer als klare taal te zien. Misschien beoogde mevrouw Taal een grapje, maar ik vraag me af welk. Of misschien wilde ze een vergelijking maken, maar welke dan? Zijn de journalisten de heelmeesters? Beetje vergezocht. Of debiteert ze hier een ondoorgrondelijke wijsheid? Of was het gewoon net een glas of wat te veel?

 38. Gebbetje, ik heb een boek aanbevolen geen filmpje en al helemaal niet alles wat de man in zijn leven allemaal nog meer gedaan heeft. Moeilijk?

 39. Daniel Goleman is dus de Goeroe (compleet met goeroebaard) van Apiedapie, en apiedapie is zijn kritiekloze discipel. En het boek van Goleman is apie’s heilige schrift. Zie je vaker bij die devoten, dat ze geen kritiek of humor verdragen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: