In Mumbai leerde ik mijn levensles (13, slot)

Heel langzaam voelde ik weer dat er een wereld was. Ik werd wakker. Hoe laat het was wist ik niet. En dat wilde ik ook niet weten. Ik bleef stil liggen. En voelde een loomheid die best weleens Geluk zou kunnen zijn. Volkomen ontspannen. Rustig. Blij. Tevreden.

(Dit is een vervolgverhaal. De vorige aflevering staat hier)

Een flinterdun lakentje bedekte mijn naakte lijf. De airconditioning ronkte. Wat een nacht! Ik kon alleen maar dommig grijnzen. Een lang weekend Mumbai. Het leek een belachelijk idee. Maar het was op een life-changing event uitgedraaid.

Goed en kwaad, zo wist ik nu, zijn overal. Groot en klein. Het zit in iedereen. Wat je ermee doet, bepaal jezelf. Je kunt het kwaad proberen te begrijpen. Maar daarmee komt het bij je binnen. Met de angst. Of je kunt het observeren en gewoon erkennen dat het er is. En dan je eigen leven leiden. Wel alert zijn, maar niet bang. En zorgen dat je zelf, in je eigen kleine wereldje, in ieder geval het goede doet.

Ik had verbondenheid gevoeld. Ervaren hoe het is om met andere mensen te zijn. Ook al ken je ze niet. Je verbonden weten door gedeelde waarden als respect, fatsoen, liefde, normaliteit, en weten dat die bij de grote meerderheid horen.

Ik had ook weer eens, en het was niet de eerste keer, gemerkt hoe gemakkelijk ik me uit het veld kon laten slaan door vervelende gebeurtenissen. Agressie van anderen. Egoïsme. En weer had ik het allemaal veel te diep naar binnen laten gaan. Bijna had ik weer eens ervaren dat je je leven helemaal zelf kapot kunt maken door een te snelle reactie. Eén keer wegstampen bij je geliefde. Eén verkeerde email. Eén verkeerd woord, één verkeerde grap. Als je pech hebt, dan kan het voorbij zijn. Onherstelbaar.

Ik had de vrouw van mijn dromen ontmoet, en ik was gewoon bij haar weggelopen, vanwege niets, vanwege wat ballonnetjes. Waarmee zij niet eens iets te maken had! Als ze me niet – opnieuw – was gevolgd, dan zou ik haar verloren zijn. Voorgoed. Ze had zomaar uit mijn leven verdwenen kunnen zijn.

Slechtheid moet je niet willen begrijpen, want als het je lukt, dan word je zelf slecht, in ieder geval ga je er een stapje dichter naar toe. Het hertje moet alert zijn en weglopen als het nodig is. Dat is alles. En dan weer dooreten.

Oh, wat een nacht. Ja, ik had dus ook nog eens de vrouw van mijn dromen ontmoet!!! En … ze wilde een kind van me! Hoe vreemd het ook klinkt. We kenden elkaar nog maar 24 uur. Het was een heel sterk gevoel, zei ze, en ze had me met haar donkere ogen zo diep aangekeken dat ik er duizelig van werd. Yeah!!! En we leefden nog lang en gelukkig …

Ik draaide me zacht knorrend om en tastte naar haar heerlijke warme zachte lichaam.

Maar ze was weg. Ik lag alleen op het queensize bed. Ik keek op mijn nachtkastje. Mijn horloge was weg. Mijn gouden kettinkje. Mijn portemonnee, paspoort, camera, laptop … alles. Zelfs de luxe zeep- en shampooflaconnetjes uit de badkamer waren verdwenen. Het lege rieten mandje lag op zijn kop. Het deurtje van de mini-bar stond open. Leeg. Nog geen Beefeater had ze me gelaten. De TV was er nog, maar de afstandsbediening was ook weg. Alles!

“Strong! Super strong. Look!” galmde het in mijn hoofd.

De ballonnetjes had ze laten liggen.

Zucht, wat een roteinde. Het vorige deel (12) staat hier. En dit is dus het slot. 😦 Op drasties liep het beter af. Maar hier moet de waarheid regeren. Hoe triest ook. The End dus.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

15 gedachten over “In Mumbai leerde ik mijn levensles (13, slot)”

 1. @lidy, ja, ik ben er nu eigenlijk blij mee, want ik herken onechtheid wat sneller. Bovendien had ik de ervaring toch niet willen missen. Merkwaardig. Maar waar. Het was heel intens.
  @ZJ, yes, dat is een groot geluk bij een ongeluk.

 2. Wat een geluk dat het jou is overkomen want sommige levenslessen zijn onbetaalbaar 🙂

 3. Op drasties reageerde Marilou als volgt:
  Marilou Says:
  februari 11th, 2011 at 6:46 pm
  @ Apie
  Hiervoor kom ik even uit het huisvrouwenhoekje. Mooi verhaal. Dorresteinwaardig.
  “Bijna had ik weer eens ervaren dat je je leven helemaal zelf kapot kunt maken door een te snelle reactie. Eén keer wegstampen bij je geliefde. Eén verkeerde email. Eén verkeerd woord, één verkeerde grap”.
  Hoeveel (gnuif)mannetjes/vrouwtjes hebben er aan jouw wieg gestaan die bij iedere (onhandige) poging om je iets eigen te maken al honend begonnen te lachen en glunderend rondvertelden hoe stom je wel niet was en dat het wel nooit wat zou worden met jou?
  Je ziet het gebeuren in het Ikje van vandaag en in die van Ilona. Goed bedoeld misschien maar niet echt aardig. Láát zo’n mens, láát zo’n man, wees blij dat ze ‘t überhaupt proberen (en nog op een leuke manier ook).
  Dat is een stuk minder dom.
  Sorry als ik wat truttig en belerend overkom, maar om zoiets kan ik me echt wel een beetje boos maken. Niet op jou, maar op die ‘gnuivertjes’.

 4. Slechtheid moet je niet willen begrijpen, want als het je lukt, dan word je zelf slecht’
  Slechtheid is de ene kant van de medaille. Goedheid, de andere

 5. He! Wat een akelig einde!
  Je wordt wakker uit een mooie droom en belandt in een ware nachtmerrie.

 6. Het hertje moet alert zijn en weglopen als het nodig is. Dat is alles. En dan weer dooreten.
  Zo simpel is het soms idd, Apie. 🙂
  Wat een vervelend einde (voor jou).

 7. @Marjelle, dank je! Zoals je hebt gemerkt ga ik er niet (meer) onder gebukt. Ik ben er nog regelmatig terug geweest, en ben altijd blij als ik er ben. De allerovergrote meerderheid van de mensen daar is okay, en sommigen zelfs heel erg veel okay. 😉

 8. Please…doe mee aan de individuele protest actie!
  Zie mijn blog!
  Vriendelijke avond groet!; ))))

 9. Apie, een paar dagen geleden zag ik de film Slumdog Millionaire, die zich, zoals je wel weet, in Mumbai afspeelt. Ik moest even terugdenken aan jou serie, ook al vanwege die voor mij nog onwennige naam Mumbai, en dacht wat ik ook dacht toen ik jouw serie hier las: Hoe is het mogelijk dat iemand naar zulke plekken wil gaan, waar het leven zo is. Ik moest er weer even aan denken toen ik net dit bericht las:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4484/Foto/photoalbum/detail/2443251/281743/1/Wilde-olifanten-gaan-tekeer-in-Indiase-stad.dhtml
  De foto is ook, wat je noemt, indrukwekkend.

 10. Ik snap wat je bedoelt. Toch is het overal wel wat. En in Amsterdam is het ook niet overal leuk. En in Mumbai is het op heel veel plekken wel leuk. ’t Is maar wat je er van maakt en vooral met wat voor mensen je mag omgaan. Ik kom er regelmatig en met veel plezier. Maar daar wonen … dat zou ik niet perse willen. Te ver, te warm. Overigens: daar gaat een wilde olifant tekeer, kan, gebeurt, maar in Apeldoorn kan zomaar ineens een zwarte auto op hol slaan. Wat is het verschil?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: